İnek Sütü Bebeklere Neden Yasak

İnek Sütü Bebeklere Neden Yasak
İnek Sütü Bebeklere Neden Yasak

Sevgili ebeveynler, bugün size yanlış beslenme ve  bunun  doğurduğu kötü sonuçlardan  ve  en  sık  uygulanan  yanlış  beslenme  şekillerinden biri olan inek  sütünden bahsetmek  istiyorum. Türkiye’de ilk altı ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranı maalesef %5-10.

Yanlış beslenmeyi ve beslenme eksikliğini önleyelim

Beş yaşın altındaki çocukların %25’inde beslenme eksikliği ve  buna  bağlı  hastalıklar  mevcut. Her yıl sırf yanlış beslenme nedeniyle kaç  çocuğun hayatını  kaybettiğini biliyor  musunuz? 63,000, tam 63,000 çocuk her  yıl  önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüyor. Oysa  ebeveyn ve biz doktorlar  el-ele  vererek  bu  ölümleri  azaltabilir hatta yok edebiliriz. Bu  nedenle  özellikle de  ilk  1  yaşta  inek  sütü  kullanımı,  suyla  veya  sütle  pirinç  unu,  arı  mama  gibi  yanlış beslenme alışkanlıklarına dikkat etmemiz  gerekiyor.

WHO (Dünya Sağlık Örgütü)  ilk 6 ay anne sütü verilmesini önermektedir. WHO anne sütü eksikliği ya da yokluğunda demir ile zenginleştirilmiş  biberon mamalarını önermektedir.  Anne sütünün verilmediği durumlarda, özellikle ilk 1 yıl, inek sütünün hiçbir  şekli asla kullanılmamalıdır.

İlk 1 yıl inek sütü kullanmayalım

Dilerseniz  biraz  da hangi  sütler  inek  sütüdür? neden ilk  1 yıl İnek sütü kullanmamalıyız ? Sakıncaları nelerdir? Onları tartışalım .

Kutu  süt  versek  olmaz  mı? Bu  meslek  yaşamımda  bana  en  sık  sorulan sorulardan  biridir.  Kutu  sütler pastörizasyon  dediğimiz  özel bir  mikroptan arındırma  işleminden  geçmiş, ve  özel  olarak  paketlenen bildiğiniz  inek  sütüdür.  Anne  sütü  veya  mamayla  karşılaştırıldığında  zararlarında  bir  azalma  olmadığı  gibi  faydalarında  da  bir  artış  olmaz.  Bu  bazı  markalarda  bildiğimiz  çocuk  sütleri  için  de  geçerlidir.  Bunlar da  vitamin  ve  mineral  katkısı  olan  yine  bildiğiniz  pastörize inek  sütleridir. İnek  sütü  ne  açık- ne  kapalı kutu-şişe –ne çocuk  sütü tarzında hiçbir  şekliyle 1  yaşın  altında  asla kullanılmamalıdır.

Çok  kısaca  söylemek  istersek inek  sütünün  besin değeri  bebek  için  yetersiz,  bazı  açılardan  da  bebeği yoracak  kadar fazladır. Bunları  biraz  açarsak. İnek sütünün yüksek protein ve sodyum-potasyum-klor gibi mineral içeriği, bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir.

İnek sütü kullanımı hastalıklara yol açıyor

İnek sütü kullanımı, C  vit  eksikliğiyle hem barsak içi kanamalara yol açabilir hem de içerdiği demirin miktarı ve emilim oranı anne sütündekinden oldukça düşüktür. Bunun sonucunda, bir  yandan  kayıp  bir  yandan  yapım  eksikliğiyle kansızlık ve gelişme geriliği ortaya  çıkar.  İnek sütünde D vitamini çok azdır, bu da kemiklerin düzgün gelişememesine yol  açar sonuçta X-O  bacak gibi  şekil  bozukluklarıyla  seyreden  raşitizm, hatta  bazen  kanda  kalsiyumun  aşırı  düşüşüyle  epilepsi  benzeri  kasılma  şuur  kaybı  nöbetleri  bile olabilir. Omega  3  ve  6  gibi esansiyel yağ asitleri açısından çok fakir olduğu için beyin ve göz gelişimi geri kalır. Yine iyot ve çinko miktarlarının çok yetersiz olması bebeğin zihinsel gelişmesini olumsuz etkiler.  En önemli sakıncalarından biri de, alerji riskinin fazla olmasıdır. Erken  yaşta  inek  sütü  başlanan  bebeklerde  ileride saman nezlesi-egzema tarzı  kaşıntılar-astım  gibi  alerjik  hastalıkların  daha  sık  olduğu yapılan  çalışmalarla  kanıtlanmıştır.

İnek sütüyle hazırlanmış muhallebi yapmak, sütü bisküvi ile karıştırmak da bebeğinize uygun değildir. Anne sütünden son derece uzaktır. Sadece  doyuruculuğu  arttırır,  ancak  sütün  zararlarından  korumaz Sadece kof şişmanlık sağlar, ihtiyaçlarını karşılamaz. Dengesiz bileşimi sonucu soluk renkli, donuk bakışlı, şişman ancak sağlıksız  bebekler ortaya  çıkar. Size çok önemli bir şey  söylemek istiyorum; çocuğun gelişimi sadece  kilo  alımıyla değerlendirilmemelidir.

İnek  sütü 1  yaş  sonrasında  da  mucizeler  yaratan,  boyu  acayip uzatan  bir şey  değildir  aslında.  Evet  kalsiyum  kemik  gelişimi  için  gerekli  kabul,  ancak  doğada  yeşil yapraklı  sebzeler, narenciye,  yumurtada orta  miktarda,   susam yani  tahin, badem  gibi  bazı  kuru yemişlerde  ise  çok  yüksek  miktarda  kalsiyum  vardır. Süt  sevmeyen,  süt  ürünü sevmeyen  ancak  bunları  tüketen  bir çocuğunuz  varsa  içiniz  rahat  olsun,  çocuğunuzun  boyu  kısa  falan  kalmayacak. Genetik  potansiyeli  neyse  sağlıklı  beslenen  herkes  o noktaya  erişecektir.

Sağlıklı  günler  dilerim.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here