Sigara Neden İçilir?

Sigara Neden İçilir
Sigara Neden İçilir

İçindekiler

Sigara Hakkında Düşündüren Sorular

Herkes  bu  soruyu  sorar  “sigara neden içilir”,  ama çoğu  kimse gerçek  cevabı  bilmez  aslında

  • Sigara keyif için içtiğiniz bir şey mi? İçmeyenlerin bu durumda hayatlarında kaçırdıkları bir “keyif” var öyle mi?
  • Stresli anlarınızda içtiğiniz sigaraların yaşadığınız soruna herhangi bir faydası oluyor mu?
  • Hayatınızda sigara içmediğiniz bir dönem vardı, hatırlıyorsunuzdur. O dönemlerde stresli anlarla nasıl başettiniz?
  • Konsantrasyonunuzu mu arttırdığını düşünüyorsunuz?
  • Sigaranın gerçekten konsantrasyon arttıran bir özelliği olsaydı bütün gençlere sınav öncesi sigara içirilmesi gerekmez  miydi sizce?

Sigara Neden İçilir?

Birkaç yıl önce başlamış bir gence sorduğumuzda “neden içiyorsun bunları?”  “yaa ne bileyim, keyifli, hoşuma gidiyor, bazen başımı döndürüyor, öylesine işte, arkadaşlarımla olunca eğlenceli..” diyecektir.
10-15 yıldır içen birisine sorun “yaa alışkanlık işte, iyi anımda da kötü anımda da hep yanımda, onsuz bir kahve düşünemiyorum, tek keyfim, tek yaramazlığım, kimse sigarama laf etmesin çok seviyorum” gibi cevaplar verecektir.
20 yıl ve daha uzun süredir içenlere sorduğumuzda “Allah kahretsin, hayatımda her şeyi halledebiliyorum da şu sigara çok farklı, kaç kere bırakmaya denedim olmuyor, kurtulmak istiyorum olmuyor, artık nefesim kesiliyor, yavaş yavaş zararlarını görmeye başladım ama yine de bırakamıyorum, bırakmayı düşündüğüm an sanki daha fazla içiyorum…”
Aslında tiryakilerin gayet iyi bildiği cevaplar bunlar.

Neden içiyorsun sorusunun en sık cevapları

  1. Keyif veriyor
  2. Stresime iyi geliyor
  3. Can sıkıntıma iyi geliyor
  4. Rahatlatıyor
  5. Konsantrasyonumu arttırıyor
  6. Alışkanlık
  7. Sosyalleşme
  8. Kilo kontrolü sağlıyor

Şu an “benim durumum çok farklı”, benim için bunların hiç biri geçerli değil diyenleri duyar gibi olduk.
Evet, Binlerce tiryakiye neden sigara içtikleri sorulduğunda, yanıtlar çok farklıdır. Oysaki gerçek sebep hep aynıdır!

Hepimiz genellikle sosyal baskılar ve sosyal arkadaş ortamları gibi saçma sapan nedenler yüzünden sigaraya başlıyoruz. Peki oltaya yakalandığımızı fark ettiğimizde neden hâlâ sigara içmeye devam ediyoruz?
Sigara içenler genelde, neden sigara içtiğini bilmez. Gerçek nedeni bilselerdi sigarayı bırakırlardı.
Sigara içen herkes kalbinin derinliklerinde aptalca birşey yaptığının farkındadır. Oltaya yakalanmadan önce sigara içmeye gerek duymadığını bilir. Birçok tiryaki ilk sigarasının tadının ne kadar iğrenç olduğunu ve bağımlı olabilmek için ne denli çaba harcadığını hâlâ anımsar. Tiryakiler sigara içmeyenlerin aslında hiçbir şey kaçırmadıklarının farkındadırlar ve kendileriyle alay etmelerine çok kızarlar.

Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Sigara Bağımlılığını Önleme” ile ilgili çeşitli bilgiler veriyor.

Sigara içmeye devam etmenin gerçek nedeni

İki faktörün kurnazca bileşimidir

1. NİKOTİN BAĞIMLILIĞI (fizyolojik bağımlılık)
2. BEYİN YIKAMALAR (psikolojik bağımlılık)

Nikotin bağımlılığı hakkında bilmeniz gereken her şey “Nikotin Bağımlısı Olanlar ve Olmayanlar” makalesinin içindedir.

Beyin yıkamalar ve uyuyan ortağınız

“Sigara  neden  içilir” diye  soruyorsanız, ilk  yapmanız  gereken  şey; beyin yıkamaları  sakın  hafife  almayın

Sigaraya nasıl ve neden başlarız?

Bunu tam olarak anlayabilmek için bilinçaltının ya da Allen Carr deyimiyle “uyuyan partnerimizin” olağanüstü gücünü incelemek gerekir.
Hepimiz kendi yolunu kendi çizen zeki varlıklar olduğumuzu düşünmeye meğilliyizdir. Aslında yaşamımızın yüzde doksan dokuzu önceden belirlenmiştir. Biz içinde yaşadığımız toplumun ürünüyüz. Nasıl giyineceğimizi, ne tür evlerde oturacağımızı, yaşam tarzımızı, değişik olduğumuz yönleri bile (örneğin politikada tutucu mu yoksa açık görüşlü mü olduğumuz) toplum belirler. Bilinçaltının üzerimizdeki etkisi çok büyüktür ve düşünceler dahi gerçekler konusunda milyonlarca insanı yanıltılabilir.

Ömür boyu maruz kaldığımız beyin yıkamaları sakın küçümsemeyin! Reklamcılar bilinçaltının yönlendirme gücünü çok iyi bilirler; bu yüzden yollar bizi adım adım takip eden büyük reklam afişleriyle, gazetelerin her sayfası ise ilanlarla doludur. O kadar para boşuna mı harcanıyor sanıyorsunuz? O reklamlar size sigara aldırtmıyor mu?
Çocukluğumuzdan beri her gün sigaranın bizi rahatlattığına, bize cesaret ve güven verdiğine ve dünyadaki en değerli şeyin sigara olduğuna dair mesajlar alırız.

Abarttığımızı mı sanıyorsunuz?

  • Filmlerdeki bütün idam sahnelerinde idam edilecek kişilerin en son arzuları nedir? Doğru, bir sigara. Bunun bizde bıraktığı etki çok derindir. Bilincimiz fark etmese de “uyuyan partnerimiz” mesajı alacak zamanı bulur. Buradaki mesaj: “Dünyadaki en değerli şey, en son düşüncem ve en son yaptığım şey bir sigara içmektir.”
  • Bütün savaş filmlerinde yaralılara bir sigara verilir. Savaştan dolayı herşey biter, ne yiyecek kalır, ne su, ne ilaç ama sigara ve çakmak herzaman vardır. Garip değil mi?
  • Bu son zamanlarda değişti mi sanıyorsunuz? Hayır, kocaman reklam panoları ve gazete ilanları çocuklarımızın beynine işlemeye devam ediyor, farkında mısınız?
  • Sözüm ona televizyonda sigara reklamı yapılması yasak. Televizyonun en çok izlendiği saatlerde gösterilen filmlerde oyuncuların büyük bir keyifle sigaralarını yaktıklarını görüyoruz. Şimdi bir sis perdesi  koydular ne  işe  yarıyorsa.
  • Bugün reklamcılığın en sinsi yanı sigarayı spor olayları ve zenginlik ile bağdaştırmaktır. Bunu da doğal olarak tütün devleri finanse ediyor.
  • Yarış arabaları model ve isimlerini sigara markalarından alıyorlar –ya da tam tersi mi?
  • Birçok çizgi filmde bile sigara içiliyor! Kim içiyor? Tabi ki kahraman rolünde yaratılmış olan içiyor!
  • Julia Roberts’lar, Sylvester Stallone’ler gerçek hayatta yakınlarına bile yaklaştıramazlar  sigarayı, ancak filmlerinde içerler.
  • Son yıllarda izlediğiniz filmlerdeki sigara sahnelerini hatırlıyor musunuz? Sigara içen ve içmeyenler bunları gördüğünü belki fark etmez bile fakat “uyuyan partner” amacı çok açık olan bu gizli reklamları sabırla sindirir. Titanic, Matrix, ve buna benzer gişe satışları çok yüksek olan filmleri hatırlayaın, hepsinde içiliyor ve özenle seçilmiş sahneler ve kişiler içiyor!
  • Bunlar çok eskide mi kaldı… 2009 yılı Avatar’a bakın öyleyse

Sigaranın zararlarını anlatan kamu spotları işe yaramıyor

Bir de sözde karşıtı reklamlar yapılıyor; Kanserin tehlikesi, kesilmiş bacaklar, kötü kokan nefes vs. Bunların hiçbiri sigara içenleri sigaradan vazgeçiremiyor. Mantıklı düşünürsek vazgeçirmesi gerekir ama vazgeçirtemiyor. Gençleri sigaraya başlamaktan bile alıkoyamıyor. Aslında değişen en ufak bir şey yok. Tuzak dün neyse bugün de o.

İdollere özenerek başlıyoruz

Genç erkekler güçlü bir izlenim bırakmaya, Brad Pitt ya da Teoman’ın görüntüsüne özenerek sigaraya başlarlar. (Oysa güçlü olma duygusu ilk sigaranın verdiği en son duygudur. İnsan aslında içine çekmeye cesaret edemez ve çok çektiğinde önce baş dönmesi sonra mide bulantısından yakınır). Aslında o anda yapmak istediği tek şey diğer çocuklardan uzaklaşıp o pis sigaraları fırlatıp atmak ve bu ne iğrenç şey, neyini içiyorsunuz demek olur.

Kızlar havalı, çekici, modern genç kadın olma amacındadırlar. Sigaralarından ufak ufak nefesler çekerken ne kadar komik göründüklerini hepimiz görmüşüzdür. Erkekler güçlü, kızlar da havalı ve modern görünmeyi öğrendikten sonra sigaraya hiç başlamamış olmayı dilerler. Kadınların sigara içerken gerçekten havalı göründüklerini mi yoksa bunun özellikle “yaratılmış” bir uydurma “imaj” mı olduğunu düşünüyor sunuz?

Tiryakiler bedava reklam yapıyor

Bu beyin yıkama olayında en etkili faktör aslında tiryakilerin kendileridir. Sigara içen insanların zayıf iradeli ve zayıf bedenli kişiler oldukları doğru değildir. O zehirle başa çıkmak için iyi bir performans gerekir.
Tiryakiler sigaranın sağlığa zararlı olduğunu ısrarla ortaya koyan istatistikleri görmezlikten gelirler. Herkesin günde iki paket sigara içen, yaşamı boyunca bir gün bile hastalanmamış ve en az seksen yaşına gelmiş bir amcası vardır. Kimse genç yaşlarda ölen diğer yüzlerce tiryakiyi ya da o amcanın sigara içmeseydi hâlâ yaşayacağını aklına bile getirmez.

Arkadaşlarınız arasında küçük bir anket yaptığınızda çoğu tiryakinin güçlü kişiliklere sahip insanlar olduğunu görürsünüz. Çoğunlukla serbest çalışan, yönetim pozisyonlarında bulunan ya da doktor, avukat, polis, öğretmen, hemşire, sekreter gibi belli bir eğitim gerektiren mesleklerde çalışan, diğer bir deyişle yaşamları stres dolu kişilerdir. Tiryakilerin düştüğü en büyük yanılgı sigaranın stresi hafiflettiğidir. Bu yüzden sigara sorumluluk sahibi olan ve stresli bir yaşam süren ve aynı zamanda hayranlık duyulan ve taklit edilen baskın insan tipi ile sık sık bağdaştırılır. Can sıkıntısı sigara içmenin ikinci nedeni olarak bilindiğinden bağımlılığın yaygın olduğu bir başka grup da tekdüze iş yapan kişilerdir. Sigaranın can sıkıntısını geçirdiği düşüncesi de bir yanılgıdır.

Sigara bir uyuşturucu madde bağımlılığıdır

Beynimizi yıkayan aldatmacaların boyutları inanılmayacak kadar büyüktür. Toplumumuz tiner gibi uçucu madde bağımlılığını ve eroin bağımlılığını dışlar oysa yılda tinerden ölenlerin sayısı onu, eroinden ölenlerin sayısı yüzü bulmaz. Fakat nikotin adında başka bir uyuşturucu vardır ki, yüzde altmıştan fazlamız yaşamında bir kez bağımlılık kazanır ve çoğu, yaşamının sonuna dek bu yüzden çok para harcar. İnsanlar fark etmeden gelirlerinin büyük bir kısmını sigaraya harcarlar ve sigara her yıl binlerce kişinin yaşamını mahveder. Batı toplumunda trafik kazaları, yangınlar dahil bir numaralı ölüm nedeni sigaradır.

Son yıllarda genel kanı biraz değişti ve sigara içmek sağlığa zarar verebilen biraz antisosyal bir alışkanlık olarak nitelendirilmeye başlandı. Fakat hâlâ her markette, büfede yaldızlı paketler içinde yasal olarak satılmaya devam ediliyor. Sigara içenlerden trilyonlarca tütün vergisi alınıyor ve tütün endüstrisi yalnızca reklam için yılda yüzlerce milyar harcıyor.

Gerçekten sigara içmek zorunda mıyım?

Öncelikle o parlak yüzlü paketlerin içine bakın da orada ne kadar pislik ve zehir gizli bir görün.
Kristal küllükler veya altın çakmaklar ya da kandırılmış milyonlarca kişi yüzünden aklınızın karıştırılmasına izin vermeyin ve kendinize şu soruları yöneltin:

  • Ben niye sigara içiyorum?
  • Gerçekten içmek zorunda mıyım?

HAYIR, TABİİ Kİ İÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ.

Hep bahane hep bahane

Sigaranın en kötü yanı sağlığa ve cüzdana verdiği zarar değil, insanda yarattığı psikolojik etkidir. İnsan sigara içmeye devam edebilmek için akla gelebilecek her tür açıklamayı arar. Başarısızlıkla sona eren bir sigarayı bırakma girişiminden sonra zararının daha az olduğuna inanarak pipoya geçenleri düşünün.
Pipo tütünlerinin bazıları gerçekten iğrençtir. Kokusu gayet hoş olabilir ama içimi bir felakettir. Piponun ucunda, alt kısımda kahverengi bir su birikir. İnsan yanlışlıkla pipoyu eğdiğinde daha farkına varmadan o pis suyu yutuverir ve içinden kusmak gelir.

Pipo içmeyi öğrenmek bazen aylar sürer. Peki, bu üç ay içinde neden bir gün oturup da kendimize bu işkenceyi niye yaptığımzı sormayız? Pipo içmeyi öğrenen bir sigara tiryakisi dünyanın en mutlu insanı olur. Birçoğu pipoyu tadını sevdiği için içtiğini sanır. Daha önce piposuz gayet mutlu bir şekilde yaşarken bu zevki öğrenmek için neden bu kadar eziyet çekerler acaba? Çünkü nikotine bağımlılık kazanır kazanmaz beynimizi yıkayan boş inançların etkisi iki katına çıkar. İnsan bilinçaltında vücudunun nikotine bağımlı olduğunu bilir ve diğer her şeyi aklından çıkarır. İnsanların sigara içmeye devam etmelerinin nedeni vücuttaki nikotin miktarının azalır azalmaz ortaya çıkardığı yoksunluk ve güvensizlik duygusundan korkmalarıdır. Bu korkunun farkında olmamanız korkunuz yok demek değildir.

Sigaraya başlamanızın tek nedeni çevrenizde sigara içen binlerce insan

Bize sigaranın dünyanın parasına mal olan, ölüme yol açan pis, iğrenç bir alışkanlık olduğunu söylemelerine rağmen biz onların hiç keyif almadıklarına inanamayız. Ağzımızın suyunu akıtan sigaranın enfes değil iğrenç tadıdır. O ilk sigaranın tadı iğrenç olduğundan hiçbir zaman bağımlı olmayacağımızı zannederiz ancak içmezsek bir şeyden yoksun kaldığımızı sanırız. Alışmak için o kadar zahmet çektikten sonra o yoksun kalınan şeyin ne olduğunu kimse bilmez. Ne zaman sigara içen bir insan görsek, “Bu işte kesin bir şey olmalı, yoksa içmezdi” diye düşünürüz. Sigarayı bıraktığımız zaman bile bir parti ya da toplantıda sigarasını yakan birini görünce içimizi bir yoksunluk duygusu kaplar ve, “O kendini güvenli hissediyor, yakıveriyor bir tane” diye kıskanırken sigaraya yeniden başlarız.

Harika bir hayat sizi bekliyor

Bu aldatmacaların gücünü hafife almamamız ve etkilerinin farkında olmamız gerekir. Hepimiz uyuşturucudan bu denli korkarken bağımlılık yaratan bir numaralı uyuşturucunun esiri olmamız ne büyük bir çelişkidir
Bir şeyden yoksun kalan sigara içmeyenler değil, tiryakilerdir! Bütün yaşamı boyunca aşağıdaki unsurları tüketirler:

SAĞLIK
ENERJİ
VARLIK
İÇ HUZUR
ÖZGÜVEN
CESARET
ÖZSAYGI
MUTLULUK
ÖZGÜRLÜK
Bu verdiği şeylerin karşılığında ise ne alır?
Hiç sigara içmeyenlerin sürekli sahip oldukları iç huzur ve özgüvene kavuşma hayalinden başka KESİNLİKLE HİÇBİR ŞEY.

Mini Uygulama:

  1.  Bir hafta boyunca karşılaştığınız tüm tiryakilere lütfen neden sigara içtiklerini sorun!
  2.  Aldığınız cevapları beyninizde iki bölüme ayırmaya çalışın lütfen: Gerçek sebep/Bahane
  3.  Sizi çok şaşırtan bir cevap alırsanız lütfen makale  altına yorum yazın.

1 Yorum

  1. ARKADAŞLARIMA SORDUM NEDEN SİGARA İÇİYORSUNUZ ?
    ALDIĞIM CEVAPLARDAN BİRİ DEĞİŞİKTİ PAYLAŞMAK İSTEDİM.

    KİMSE YANMADI BENİM İÇİN SİGARA GİBİ DEDİ.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here