Su Çiçeği

Su Çiçeği
Su Çiçeği

Su çiçeği herpes virüs ailesinden VZV (Varisella Zoster Virüsü) ile oluşturulur.

Su Çiçeği belirtileri

En sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülen, çok bulaşıcı, ateşli ve döküntülü bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Direk temas veya havadan hasta kişilerin salgıları aracılığıyla bulaşır. Hasta kişilerle temastan 14-22 gün sonra belirtiler başlar. Vakaların üçte birinde ateş görülür. Döküntüler kırmızı kabarıklıklar halinde başlar, 1-2 saat içinde yanmış gibi içi su dolu kabarcıklar halini alır, sonra bu sıvı bulanıklaşır, en son kabuklanarak kurur. Döküntüler gövdeden başlar, daha sonra baş ve yüze yayılır, kol-bacaklarda daha nadiren döküntü görülür. Tipik belirti aynı anda 3-4 farklı evredeki döküntünün bir anda görülmesidir. Son çıkan döküntü kabuklanana kadar yaklaşık 7 gün süreyle bulaştırıcıdır. Son  yıllarda  aşılamanın  giderek  artışıyla hastalık  giderek  daha  seyrek  görülmeye  başlamıştır,  aşılı  olanlar  da  hastalığı  çok  hafif,  bazen  fark edilemeyecek  kadar  hafif  2-3  döküntü  ile  geçirebilirler. 2013 Ocak’tan beri TC Sağlık  Bakanlığı  Suçiçeği aşısını da ücretsiz  aşılar  kapsamına  almıştır.

Döküntüler çok kaşıntılıdır. Kaşıntı önlenmezse döküntü hızla başka yerlere yayılabildiği gibi ikincil bakteriyel enfeksiyon komplikasyonlarına da yol açabilir. Nadiren orta kulak iltihabı, zatürre, beyin-beyincik iltihabı gibi komplikasyonları da olabileceğinden, döküntüler ortaya çıktıktan 4 gün sonra, ateş hala düşmemişse veya öksürük, sık nefes alma, kulak ağrısı uykuya eğilim, dengesiz yürüme-yürürken sendeleme gibi belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Tanısı

Genellikle farklı  evredeki tipik döküntü  tanı  koymak  için  yeterlidir. Ancak özel  durumlarda kesin  tanı  gerekirse  kanda  VZV Ig M testi  yapılabilir.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dr. Erdem uzunoğlu Suçiçeği hastalığı hakkında bilgiler  veriyor.

Su Çiçeği tedavisi

Tedavide, doktorunuzun önereceği ateş düşürücülerle ateşin düşürülmesi, ağızdan veya cilde sürülen ilaçlarla kaşıntının önlenmesi önerilir. Bu  dönemde  aspirin  kesinlikle  kullanılmamalıdır,  bu hata ciddi bir karaciğer koması olan Reye sendromuna yol açabilir. Ilık bir kova su içine bir çorba kaşığı bikarbonat (yemek sodası) karıştırarak hazırlanan karışımla duş yaptırmak da rahatlatıcı olabilir. Hasta çocukla temastan sonraki ilk 72 saat içinde aşılanmayanlara aşı yapılırsa, yine koruyucudur.

Su Çiçeği ve banyo

Döküntülü dönmede banyo yapılması tartışmalı bir konu olmakla birlikte, sadece duş alınmalı, kabuklar dökülmeden liflenme veya keselenme yapılmamalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here