8 Aylık Bebek Beslenmesi

8 Aylık Bebek Beslenmesi dönemi anne ve baba bir rol model haline gelir. Artık yavaş yavaş mama sandalyesi ile birlikte akşam veya öğlen yemeklerinde masanın bir üyesi olmalıdır.

Besin kısıtlılıklarının yavaş yavaş ortadan kalmaya başladığı bir aydır. 6 ve 7. aydaki ek gıdaların tüketimine devam ederken yeni gıdalar ile tanışmaya devam etmelidir. Çiğneme fonksiyonları aktive olduğundan verilen gıdalar daha büyük parçalardan oluşabilirken yavaş yavaş rende bir kenara atılarak yiyecekler doğranmış şekilde verilmeye başlanmalıdır. Bu ayda dilini her iki yöne hareket ettirerek lokmayı ağzında döndürebilir. Kendi kendine yemeyi öğrenmesi için eline sık sık çubuk şeklinde parmak gıdaları verilebilir.

Youtube tanitim 1

8. ay, bebeklerin artık kendi kendine oturmaya ve eğilmeye başladığı ve de çevresindeki olaylara daha duyarlı olduğu bir dönemdir. Nesneleri ve yiyecekleri eline almaya ve tutmaya çalışır. Kendi kendine beslenebileceğinin sinyallerini vermeye başlayan bebek yiyecekleri önce avucuyla daha sonra parmaklarıyla kavramaya çalışır. Yediği besine dokunma, bakma, koklama imkanına sahip olduğunda; sert/yumuşak, soğuk/sıcak, keskin/yumuşak kokulu kavramlarını duyu organlarıyla da genişleterek yeni bir dünyayı keşfeder. Yiyecekleri kavrayabilmek, el ile tutabilmek, ağzına götürebilmek motor faaliyetlerin gelişimi, göz-el koordinasyonu ve bebeğin özgüven kazanması için büyük adımlardır.

8 aylık beslenmede dikkat edilecekler:

8. ayda dişler tamamlanmadığı için parmak yiyecekler dediğimiz parmak veya lokma boyutunda olan, yumuşak, bebeğin kolaylıkla tutup ağzına götürebileceği yiyecekler tercih edilmelidir. Küçük çubuklar halinde pişmiş havuç, kabak, patlıcan, kıymalı yaprak sarması, iyi pişmiş ve parçalara ayrılmış brokoli, karnıbahar, lokmalar halinde köfte parçaları, küçük parçalara bölünmüş lokma büyüklüğünde hafif sert ekmek bu tür yiyecekler arasında sayılabilir faka t asla üzüm, fındık, leblebi gibi yuvarlanıp bebeğin boğazına kaçacak yiyecekler denenmemelidir.

Ek gıdaya geçen annelerin en çok merak ettiği konulardan biri de bu  BLW Yöntemi.  Son yıllarda ülkemizde de bayağı moda oldu, derler ya her moda olan şey iyi değildir. Ama merak etmeyin, bu moda gerçekten son derece faydalı, hatta bizi toplum olarak daha medeni yapacak önemli bir atılım olduğunu  bile  söyleyebilirim.Öncelikle kelimenin anlamını inceleyelim. BLW İngilizce Baby Let Weaning kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır Türkçe’ye tercüme edersek Bebeği Bırak Yesin. Devamı…

Son  yıllarda  ek  gıdaları 6-12 ay arası kademli  olarak  arttırılarak,  buna  oranla anne sütünün azaltılması önerilmektedir.  Buna  göre 8-10 ay  arası  günlük  enerjinin  %50-60’ı  anne  sütünden  gelmeli. Anne sütünü  besenmedeki  payını  azaltabilmek  için  artık  4  öğün+kahvaltıya  geçilmelidir. Anne sütü  azalan  çocuk  artık 200 ml’lik  öğünleri alabilmeye  başlar.

Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili  detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu  inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.

6. aydan itibaren başlanan ek gıdalara devam edilirken besin çeşitliliği yavaş yavaş artırılmaya devam edilebilir. Bu evrede besinler ayrı ayrı ve isimleri söylenerek verilmeli, 15-20 dakika boyunca yeni verilen besine karşı koyduysa besin kaldırılmalı ve 4-5 gün sonra tekrar verilmelidir. Alerji yaratan bir besin varsa bu besin 15-20 gün süreyle kesilmelidir. İkinci  denemede yine  alerji  oluyorsa  uzunca  bir  süre  verilmemelidir.

Makarna, Bulgur Pilavı, Ev Eriştesi, Dolma İçi

8,5 aydan itibaren, öğle ya da akşam öğünlerinde,  çatalla biraz ezerek, içine  biraz  da  yoğurt ekleyerek  1-2 yemek kaşığı kadar yemesine izin verilebilir. Salça ilavesinde ev salçası veya domates tercih edilmelidir. Tuz ve acı ilavesi asla yapılmamalıdır. Eğer kabak  dolması  ise  ezerek  tamamı da verilebilir.  Bunlar sofra  gıdasına  hazırlık aşamasıdır.

Sarımsak, Soğan

Ezerek ya da rendeleyerek ve pişmiş olarak aşırıya kaçmadan yemeklerin içerisine ilave edilebilir. Doğal antibiyotik özelliği mevcuttur.

Balık

Ailede  alerji  yoksa,  bebekte konak,  infantil  kolik  gibi  alerji  düşündürebilecek  erken  bulgular  yoksa,  8. ayın sonuna  doğru  başlanabilir.  A ve D viaminlerinden ve  Omega 3 yağ  asitlerinden zengin olup, beyin  ve  kemik gelişiminde, göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Günlük kaliteli protein ihtiyacını büyük oranda karşılarken büyüme ve gelişmede de aktif bir rol oynar. Beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder ve özellikle bu dönemde zihinsel gelişim için oldukça önemlidir. Kızartma olmadığı sürece ızgara yapılarak veya sebzeli pişirilerek tüketmesi sağlanabilir. Kılçığından iyice ayrılarak küçük parçalara ayrılarak çorbaların içine katılabilir veya küçük parçalar halinde yedirilebilir. Denizdeki  civa  ve  arsenik  gibi  kirleticilerin  çok  büyük  balıklarda  daha  bol  olduğu  bilinmektedir. O  yüzden  orta  boy  ve  küçük  balıklar  tercih  edilmelidir.

Baklagiller

Kıyma gibi düşünülerek sebze çorbasına kırmızı ve sarı mercimek pişmiş nohut ilave edilebilir. Kırmızı ve sarı mercimek iyi pişirildiği takdirde 7. aydan sonra bebek için iyi bir protein kaynağı oluşturacaktır.

Yağlı Tohumlar (Ceviz, Fındık, Badem)

Eğer  alerji  yapmıyorsa  8 ayın  sonuna  doğru  verilebilir. Kaliteli yağ içeriği ve vitamin mineral yapısı ile birlikte blendırdan geçirerek kahvaltı öğününde ya da dilimlenmiş meyvelerin üzerine 1 tatlı kaşığı gezdirilerek verilebilir. Boğazına kaçma tehlikesi olduğu için asla blendırdan geçirmeden tane olarak,  tüketmesi için bebeğin eline verilmemelidir.

*Herbir öğünde ortalama mide kapasitesi 200-250 ml’dir, anne sütünü bol alan bebeklerde,  bu  miktarlar  100-150 ml’ye  de  düşebilir. Çocuğun iştahına saygı  gösterilmelidir.

* 8 ay dolumundan itibaren günlük enerjinin %50—60’ını geçmeyecek şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.

1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:

  • Bal, içeriğindeki alerjenler ve  kalpte  ritm  bozukluğuna yol açabilecek  bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
  • Çilek ve balık dışı deniz  ürünleri  alerjik  reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
  • Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.
  • İnek sütü çiğ  ve  muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
  • Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren  yayınlar,  ekoller de  vardır.  Ancak  yüksek  yağ  içeriği  dolayısıyla,  beslenme alışkanlığı açısından biz  çok  önermiyoruz.
  • Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
  • Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.
  • Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol  şeker  içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda  vardır.

EK GIDA TARİFLERİ

Tarhana Çorbası:

Besinler:

  • 1 tatlı kaşığı tarhana (acısız)
  • 1 tatlı kaşığı yağ
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan ve tencere ateşten alındıktan sonra yağ ilave edilebilir. Tarhana acısız olmalıdır.

Mercimek Çorbası:

Besinler:

  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

Mercimek, yıkanır, ayıklanır yumuşayıncaya kadar suda haşlanır. Ateşin altı kısılır ve birsüre pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra ezilir ve tencere ateşten alındıktan sonra sıvıyağ ilave edilir.

YAYLA ÇORBA:

Besinler:

  • ¾ su bardağı yoğurt
  • ½ su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

Pirinç ayıklanır yıkanır ve su ile haşlanır. Diğer taraftan yoğurt un ile ezilerek bu karışıma eklenir ve karıştırılarak pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra yağ ilave edilir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.

8 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜLER

*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.

ÖRNEK MENÜ 1

Kahvaltı: 1 adet yumurta sarısı

1 dilim az tuzlu peynir veya 1 kaşık lor peyniri

½ dilim tam buğday ekmeği

Öğle: 2 yemek kaşığı mercimek yemeği

½ kase (2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

İkindi: ½ muz veya şeftali veya armut (mevsimine uygun meyve)

Akşam: Kılçığından tamamen temizlenmiş küçük parçalara ayrılmış balık

1-2 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği

½ ince dilim ekmek

ÖRNEK MENÜ 2

Kahvaltı: 1 adet yumurta sarısı

1 dilim az tuzlu peynir veya 1 kaşık lor peyniri

½ dilim tam buğday ekmeği

Öğle: 2 yemek kaşığı etli sebze yemeği

½ kase (2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

İkindi: ½ muz veya şeftali veya armut (mevsimine uygun meyve)

Akşam: ½ kase tarhana çorba

1 köfte büyüklüğünde haşlanmış tavuk but

ÖRNEK MENÜ 3

Kahvaltı: 1 adet yumurta sarısı

1 dilim az tuzlu peynir veya 1 kaşık lor peyniri

½ dilim tam buğday ekmeği

Öğle: 3 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

1 ince dilim ekmek

İkindi: ½ muz veya şeftali veya armut (mevsimine uygun meyve)

½ kase (2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

Akşam: 1 adet köfte

½ kase (2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

½ ince dilim ekmek veya ¼ kase yayla çorba

2 YORUMLAR

  1. Merhaba 8 aylık bebeğim kahvaltısını hala bulamaç olarak istiyor tek tek verdiğimde reddediyor bir de parmak yiyecek anlamında önüne koyduklarımı eline alıyor fakat ağzına götürmüyor halbuki her şey ağzında bir öneriniz olabilir mi?

    • Sorunuzu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız, Prof. Dr. Nuran Gürses’e sitemizin Uzmanlar menüsünden profil sayfasına girerek sorabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here