1 Haftalık Gebelik

1 Haftalık Gebelik
1 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Teorik olarak gebesiniz, ama aslında değilsiniz. Henüz bebeğiniz döllenmeden 2 hafta öncesinde ama vücudunuz onun için hazırlanmaya çalışıyor, döllenmiş 1 yumurta hücresi, yani bir gebelik ümidiyle rahim (uterus) duvarınız kalınlaşmaya devam ediyor. Henüz ne zaman gebe kalacağınızı bile bilmiyorsunuz, sadece bir olasılık var. Eğer yumurta döllenirse rahime yerleştiği an, siz bunu ufak bir lekelenme (kanama) şeklinde fark edebilirsiniz ama bu lekelenme her zaman olacak diye bir şey de yok.

Anne Adayı Hakkında

Doktoramcam.com hafta hafta gebelik uygulamasına hoşgeldiniz her hafta size gebeliğiniz hakkında önemli bilgiler ve işinize yarayacak bazı bağlantılar sunacağız. Gelecek haftalarda son adet tarihiniz e göre gebelik sürenizi ve  olası  doğum tarihinizi hesaplayacağız. Eğer kafanız karıştıysa gebelik hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Her gebeliğin, dolayısıyla her gebelikteki bebeğin büyüme hızlarının farklılık gösterdiğini unutmayın, bu yüzden hesaplanan tahmini gebelik sürenizden farklı haftalara  ait bölümlerimize de göz atabilirsiniz. Eğer herhangi bir sorunuz varsa lütfen doktorunuza danışın.

Evet hesaplara göre gebeliğin ilk haftası ama henüz gebe değilsiniz, kafanız karıştıysa, çözümü son adet tarihine göre gebelik hesabının nasıl yapıldığını öğrenmektir. Birçok kadın yumurtlama(ovülasyon) zamanını net  olarak  bilemeyeceği için,tüm dünyada sabit bir hesap yapabilmek amacıyla bu yöntem daha uygun bulunmuştur. Şu şekilde düşünebilirsiniz her seferinde vücudunuzun gebeliğe hazırlanmak için bir zamana ihtiyacı var. Sonuç olarak hesapların karışmaması için, gebeliğiniz fiziksel olarak başlamamış olsa bile gebelik süreniz teorik olarak döllenmeden 2 hafta önce başlar. Son adet tarihinin ilk gününden 40 haftanın sonuna kadarki süre gebelik sürenizi oluşturur. Yani her ayki periyodunuz, olası bir gebeliktir aslında, hatta bazı hocalarımız adet olayını gebelik olmadığı için rahimin ağlaması olarak ifade ederler.

1 yumurta, yumurtalığı yani overleri terk ettiği ve fallop tüplerine doğru yola çıktığı andan itibaren döllenmeye hazırdır. Vücudunuzda olası bir gebelik, yumurtanın 12-24 saatlik bu yolculuk döneminde her an döllenmesi sonucu  gerçekleşecektir. Bu sırada rahim kendini gebeliğe hazırlar, eğer yumurta döllenmezse uterus duvarı dökülür, işte buna menstrüasyon (adet döngüsü) diyoruz. Böylece vücut yeni yumurtaya,  yani bir sonraki olası gebeliğe hazırlanır.

Aşağıdaki videoda”İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.

Adet Döngüsünü Tanıyalım

Gebeliğe hazır olduğunuz zamanı anlayabilmek için, adet döngüsü (menstrüel siklus) hakkında biraz bilgiye sahip olmamız  gerekir. Kadınlarda ortalama adet döngüsü 28 gündür, ilk gün vajinanızdan kan geldiği gündür. Bu 2 ila 7  gün sürebilir, adetin olduğu ilk günden yaklaşık 14 gün sonra yumurtalıklarınızdan 1 yumurta hücresi dışarı atılır. Başka bir deyişle buna yumurtlama(ovülasyon) denir,  işte gebelik olasılığının en yüksek olduğu dönem bu dönemdir. Döngünüzün bundan sonraki ikinci 14 günlük döneminde yumurta rahim içindeki yolculuğunu tamamlar, eğer döllenme olmazsa döngü tekrar başlar. Ancak bazı bayanların adet döngüsü 28 gün yerine 30 gün hatta 35 gün kadar uzun olabilir ya da bazılarının daha kısa adet dönemleri olabilir. O yüzden bu şekilde gebelik  süresi ve doğum tarihi hesaplamak kaba bir hesaplamadır. En doğru hesabı ultrasonla bebeğinizi izleyen doktorunuz söyleyecektir.

Doğum Kontrolü ve Gebelik İlişkisi

Doğum kontrol yöntemleri kısırlık(infertilite) ihtimalini arttırmaz. Ancak  hap  tarzı hormonal doğum kontrol yöntemlerini kestikten sonra bir süre hamile kalamayabilirsiniz. Aşağı yukarı birkaç ay sonra adet döngünüz normale dönecektir. İlacı kestikten 2 ay sonra hala hamile kalmamış olsanız bile, korunmadan haftada en az 1 gün olmak şartıyla, en az 1 yıl düzenli ilişikiye girmeden tıbbi açıdan kısırlık sorununuz olduğu söylenemez. Doğum kontrol yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi için “Doğum Kontrol Yöntemleri” makalemizi okuyunuz.

Gebeliğe Hazırlanmak İçin…

Sağlıklı bir gebeliğe başlayabilmek için multi vitaminler, folik asit takviyesi için bol bol portakal suyu içebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeleri tüketebilirsiniz. Yine bazı egzersizler oldukça önemlidir. Tam olarak ne zaman gebe kalacağınızı bilemeyeceğiniz için özellikle de planlı gebeliklerde alkol içme,  ilaç alımı ve sigara içmekten kaçınmalısınız. Doktor reçetesi ile yazılmış bazı ilaçlar bile, gelişmekte olan bebeğinize zarar verebilir. Bu yüzden öyle bir ihtimal olduğunda mutlaka doktorunuzu uyarınız. Ayrıntılı bilgi için “Gebelik Öncesi Danışma” yazımızı okuyunuz…

          2 Hafta >>

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here