Ağız Kokusu

Ortalama her 4 kişiden birinde kötü ağız kokusu şikayeti ile karşılaşıldığı ve kadınlarda daha sıklıkla rastlandığı gözlemlenmektedir.

Kişiler, koku sinirlerinin zamanla ortama adapte olan yapısı nedeni ile kendi ağız kokularını objektif olarak değerlendiremeyebilirler.

Ağız kokusu iki temel nedenle olabilmektedir:

  • Ağız boşluğu kaynaklı
  • Diğer (Sistemik hastalıklar, beslenme, açlık vs.) kaynaklı

Ağız boşluğu kaynaklı olan ağız kokusu

Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ağız ortamında özellikle karbonhidrattan(nişasta içeren gıdalardan) beslenen bakteriler sülfür açığa çıkarır. Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi pürüzlü bir yapıda olup bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.

Eğer dişler ve dil yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır. Bunun yanı sıra çürük dişlerde mevcut olan bakterilerde aynı sebeple koku üretirler yine iltihaplı abseli dişlerde iltihaplı dişetlerinde de iltihap kaynaklı koku oluşur. Ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi ağız içinde biriken diş taşlarının diş hekimi tarafından temizlenmesi çürüklerin temizlenerek dolgularının yapılması, iltihaplı dişler ya da dişeti dokularının tedavi edilmesi ile sağlanır. Akabinde düzenli olarak diş fırçalama, diş ipi kullanımı ağız çalkalama sularının kullanımı ile ağız kokusunun tekrar oluşumu önlenebilir.

Diğer Ağız Kokusu Nedenleri (Sistemik)

Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda ağız kokusu gözlenir bademcik iltihaplarında faranjit ve bronşit vakalarında ağız kokusu gözlemlenir. Şeker hastalarında da aseton kokusu genellikle gözlemlenen bir durumdur. Özellikle kontrolsüz ve yüksek seyreden şeker değerlerini görüldüğü hastalarda bu koku daha belirgin hissedilir.

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde ise amonyak kokusuna benzer bir ağız kokusu gözlemlenir. Ayrıca gastrit, ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarında da ağız kokusu ortaya çıkabilir. Alınan gıdalara ve sigara kullanımına bağlı olarak da ağız kokusu oluşabilir. Bu koku genelde bu gıdaların tüketiminden kısa süre sonra geçer. Ancak sigara için bunu söylemek zordur. Açlık, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır) gibi etkenlerde ağız kokusuna neden olmaktadır.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Sonuç olarak; ağız kokusunun tedavisinde öncelikle diş hekimine muayene olarak ağız kokusunun nedeni tespit edilmelidir. Eğer ağız ve dişler kaynaklı ise gerekli tedaviler yaptırılmalı ve ağız temizliğine azami dikkat gösterilmelidir. Altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek gerekir. Ağız kaynaklı olmayan kokularda ise diş hekiminiz sizi ilgili hekimlere yönlendirerek yardımcı olacaktır. Gıda kaynaklı olan kokular için çözüm bu tür gıdaların tüketiminde dikkatli davranmak sigaradan uzak durmak bu gıdaların tüketimini takiben ağız temizliğine gereken önemi göstermektir. Tabii ki düzenli diş  fırçalamak, diş ip kullanmak, gerektiğinde ağız sularıyla çalkalama yapmak da önemlidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here