Ateş Düşürücü Kullanırken Dikkat

Ateş Düşürücü Kullanırken Dikkat
Ateş Düşürücü Kullanırken Dikkat

Ateş sandığımız kadar tehlikeli bir şey değil aslında. Dolayısıyla ateşi düşürmek ne kadar doğru? Ateş düşürücülerin çocuğunuza faydadan çok zarar verebileceğini biliyor muydunuz? Ateş kaç derece olunca ilaç verilmeli? Eğer tüm bunları merak ediyorsanız bu video tam size göre.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Günaydın sevgili anne babalar bugünkü konumuz Ateş düşürücüler… Evet Google’a eğer “Ateş Düşürücüler: Gizli Düşmanımız” diye yazıp arama yaparsanız benim bu konuda çok ayrıntılı olarak yazdığım bir makaleyi de bulacaksınız. Evet “Gizli düşmanımız” kelimesi belki biraz dikkat çekmek için abartılı olabilir ama yapılan birçok çalışmaya baktığımızda ateş düşürücüler ne yazık ki faydadan çok zarar getiriyor. Neden? Yapılan birçok çalışma var. Özellikle sepsisli, ağır enfeksiyonlu, yoğun bakımda yatan hastalarda ateş düşürücü verilenler ve verilmeyenler karşılaştırıldığında, ateş düşürücü verilenlerde mortalite yani ölüm oranının daha fazla olduğu, ateşi düşürülmeyen hastalarda ise kurtulma ihtimalinin daha fazla olduğu gösterilmiş. Bu hem insan çalışmalarında hem de deneysel olarak yapılan sepsis fare çalışmalarında kanıtlanmıştır.

İnsanlar ateşten neden korkuyor?

Neden insanlar ateşten korkuyor? Çünkü eski çağlarda yani bir 40 yıl önceye gittiğimizde Menenjit aşılarımız yoktu ve Menenjit ciddi bir enfeksiyondu. Maalesef insanlar anne-babalar ateşli havale ile eski yıllarda gördüğümüz Menenjit’e bağlı havaleyi birbirine karıştırıyorlar. O yıllarda Menenjit çok sık görülüyordu ve Menenjit de ateşli bir enfeksiyon ve Menenjit sırasında ortaya çıkan havale dolayısıyla bebekler, çocuklar ileri yıllarda sakat, zeka özürlü kalabiliyordu. Fakat burada ayırt edilmesi gereken önemli bir nokta var; Bu çocuklar, bu insanlar ateş yüzünden sakat kalmadılar. Beyin enfeksiyonu olduğu için sakat kaldılar. Burada sakat bırakan şey havale değil enfeksiyonun kendisidir.

Basit ateşli havale sakatlığa ve özre sebep olmaz

Ateşli havalenin tanımı şudur: Herhangi bir merkezi sinir sistemi yani bir Beyin Omurilik İltihabı Enfeksiyonu olmaksızın herhangi bir basit Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu, İshal veya bir İdrar Yolu Enfeksiyonu sırasındaki ateş sırasında ortaya çıkan havaledir. Ateşli havalenin, basit ateşli havalenin çocuğa hiçbir zararı yoktur, herhangi bir sekel bırakmaz. Yüz binlerce çocuk üzerinde yapılan çalışmalar bunun kesinlikle böyle olduğunu gösteriyor. Basit ateşli havaleden dolayı sakatlık olmaz, zeka özrü olmaz, körlük, sağırlık olmaz, ateşli havalenin çocuğa hiçbir zararı yoktur.

Ateşli havale 5 yaşından sonra görülmez

Ateşli havale 5 yaşından sonra ortaya çıkmaz. Dolayısıyla 5 yaşından önce ailelerin bu konudaki endişesinin artık iyice azalması gerekiyor. Yapılan birçok çalışma ateş düşürücü vermenin ateşli havaleyi önlemediğini gösteriyor. Zaman zaman hastalarımız 37 derece ateş ölçümü ile acile havale geçirerek geliyorlar fakat 20 dakika sonra ateşleri 39,5’a çıkıyor veya 1 saat sonra. Yani aslında ateşli bir hastalık sırasında o anda ateşin yüksek olması da gerekmiyor. Ateş yükselmeye başladığı anda da ateşli havale geçiriyor. Dolayısıyla şimdi 39’u geçti biraz sonra havale geçirecek gibi bir durum yok. Ateşli havale 37 ile de geçirilebilir, ilaç sadece ateşi düşürür ama havaleyi önlemez.

Ateş düşürücüler zararlı olabilir mi?

Peki ateş düşürücü vermenin zararı ne? Ateş, vücudun enfeksiyonla, mikropla savaşmasının en önemli yolu. Ateş düşürücü vermek enfeksiyonun doğal iyileşme sürecini aksatır, iyileşme süresini uzatır yani pişmiş aşa soğuk su katmaktan farklı değildir. Eğer bir şeyin reklamı yapılıyorsa lütfen 60’lı yıllara dönün. Aspirinin ilk icat edildiği yıllarda YouTube’da bir sürü Aspirin reklamı görebilirsiniz. Eğer bir şeyin reklamı yapılıyorsa ve bundan para kazanılıyorsa biraz dikkatle yaklaşmakta fayda var diye düşünüyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here