BLW Bebeği Birey Yapıyor

BLW Bebeği Birey Yapıyor
BLW Bebeği Birey Yapıyor

Namı diğer BLW, yani 8 aydan itibaren bebeğe kendi kendine yemek yemeyi öğretmemiz gerekiyor. Bu bağımsız birey yetiştirmenin ilk adımı.

Ben açıkçası BLW yönteminin 8 aydan önce uygulanmasına karşıyım. BLW’nin sağlıklı ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesi için bebeğin nörolojik gelişiminin buna uygun olması, yani desteksiz oturabilmesi, el göz ağız koordinasyonun oluşmuş olması gerekiyor. BLW yaparken nelere dikkat edeceğiz, hangi gıdaları verebiliriz ve 8 aydan itibaren bebeğin beslenmesinde ne gibi değişiklikler yapabiliriz? 8 ay bebek beslenmesi ve BLW hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu videoda bulabilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Sevgili Anne Babalar Günaydın… Yine size söz verdiğim gibi bebek beslenmesine devam ediyoruz. Bugün sırada 8 Ay Bebek Beslenmesi var. Nam-ı diğer BLW, yani İngilizce “Baby Let Weaning” kelimelerinin kısaltması. Türkçe’de ben buna “Bırak bebek kendi yesin” demeyi tercih edeceğim aslında.

Artık püre yok, ezmek yok

Aslında 8 ayda çok fazla bir değişiklik yok vereceğimiz gıdalarda. Eğer denemediğiniz sebze, meyve varsa bunları denemeye devam edebilirsiniz. En önemli fark bizim davranış modelimiz ve de gıdalarımızdaki kıvam değişikliği olacak. Artık bebeğe ezmeyi, püre yapmayı bırakıyoruz, kendi kendine yemeyi öğretiyoruz. Bebekler 8 ayda genellikle parmakla yakalayamazlar, avuçlarıyla yakalayabilirler “Palmar yakalama” dediğimiz… Dolayısıyla bebeğe vereceğimiz gıdanın mümkün olduğunca büyük olması gerekiyor tutabilmesi için. Korkmayın boğazına kaçmaz.

Öksürmek ve öğürmek boğulmak anlamına gelmiyor

Tabii ki öksürebilir, öğürebilir, siz de onun boğazına kaçtığını zannedebilirsiniz ama reflekslerimiz bizi koruyor. Bugüne kadar hiç 3. sayfa gazete haberinde yemek yerken boğularak ölen bir çocuk haberi çoğu kimse görmemiştir. Oysa uçak kazası en az 10-12 kere görmüştür. Yani ne kadar nadir olduğunu aslında söylemek istiyorum. Başka bir videomuzda size boğazına yemek kaçan bebeği rahatlatmak, onu kurtarmak için uygulanacak “Heimlich manevrası”‘nı uygulamalı olarak göstereceğim.

Bebeğe tam katı ancak yumuşak gıdalar veriniz

Bebeğe neler verebiliriz? Öncelikle yumuşak kıvamda şeyler vermemiz gerekiyor. Yuvarlak, yuvarlanarak boğazına kaçacak şeylerden özellikle uzak durmak gerekiyor. Ne verebiliriz? Yumuşak meyve dilimleri, haşlanmış sebze, yine uzun çubuklar şeklinde kestiğiniz taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi peynirler bebeğe verilebilir. Tükürükle ıslandığı zaman yumuşayan ve de bebeğin boğazına kaçmasını önleyebilecek kepek ekmeği, tam buğday ekmeği, bunların içleri, kabuğu verilebilir. Bebekler için özel olarak hazırlanmış şekersiz bebek bisküvileri var, bunlar yine bebeklerin eline verilebilir.

Artık bebeğiniz gurme adayı

Bu yaşlarda artık bebeklere biraz lezzetli yemek vermek gerekiyor. Yani köfte yaptığınızda sadece düz ekmek ve kıymayı karıştırıp vermek yerine bunun içine çok rahatlıkla soğan, sarımsak, maydanoz, yine teker teker deneyerek bazı baharatlar acı ve tuzlu olmamak şartı ile bebeğinize lezzetli köfteler yapabilirsiniz. Daha önce verdiğimiz kuru fasulyeyi püre olarak verirken artık o gün evde yaptığımız yemeği eğer doğal salçayla veya çok hafif domatesle yaparsak, tuz koymazsak çok rahatlıkla evde yaptığımız yemekleri de bebeğimize verebiliriz. Bir bebeğin önüne makarna veya bulgur pilavı koyduğunuzda onu böyle avuçlayıp ağzına götürdüğünü, çok keyifle yediğini izlemek gerçekten çok eğlenceli… ben kızımda da bunu yaşamıştım.

Kendi kendine yemek yemek birey olmanın ilk adımı

Yani artık bebeğini yavaş yavaş özgürleşmesi burada başlıyor. Yurt dışındaki yaşayan çocukları tatilde görüyorsunuz rahat rahat kendi kendilerine yemek yiyorlar. Oysa bizim bu çocuklarımızın peşinde mutlaka kaşıkla dolaşan bir anne, baba veya bir anneanne var. Televizyonun karşısında eğlendirerek bebeğe çocuğa yemek yedirilmeye çalışılıyor. Bunlar işte ne yazık ki bu BLW’nin çok gecikmesinden kaynaklanıyor.

Bugünkü konumuz burada tamamlanıyor. Başka bir konuda tekrar görüşmek üzere… İyi günler diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here