Çocuğum Et Yemiyor Protein Almıyor

Çocuğum Et Yemiyor Protein Almıyor
Çocuğum Et Yemiyor Protein Almıyor

Çocuğunuz et yemediği için, protein ihtiyacını alamadığını düşünüyor ve endişeleniyorsanız bu video tam size göre…

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Bu hafta biraz hep beslenme eksikliklerinden, anneleri endişelendiren gıda alım yetersizliklerine değinmek istedim. Bugünkü konumuz da…

Et yemeyen çocuk sağlıklı gelişemez mi?

Çocuğum hiç et yemiyor, köfte yemiyor, yumurta yediremiyorum yani hiç hayvansal protein almıyor. Bu çocuk nasıl gelişecek? Aslında doğada her şeyin bir karşılığı var. Klasik bilgilerimize göre etteki esansiyel amino asitler yani bizim 20 tane amino asitimiz var vücudumuzu şekillendiren. Bunların 8 tanesi esansiyel aminoasit yani dışarıdan alınması gereken kaynaklar.

Sağlıklı gelişim için 8 esansiyel amino asit çok önemli

Ancak bitkisel proteinlerde bu 8 tane esansiyel amino asitin hepsi yok fakat doğa aslında bunu çok güzel ayarlamış ve bazı bitkisel protein kaynaklarını birlikte tükettiğimiz takdirde aslında ete eşdeğer bir aminoasit kombinasyonuna ulaşabiliyoruz. Aslında klasik Türk yemeklerinden örnek vereceğim.

Klasik Türk yemekleri dengeli bir protein kaynağı

Mesela bir kuru fasülye, pilav ya da nohut pilav bu ete eşdeğer protein içeriğine sahip çünkü bir tanesinde var olan 4 tane amino asit diğerinde var olan da farklı olan diğer 4 esansiyel amino asit yani ikisini birlikte yediğiniz zaman aslında ette var olan 8 esansiyel amino asite ulaşmış oluyorsunuz. Yine başka klasik beslenmelere gelirsek yine nohutla tohum olan susam yani susamın yağlı kısmı tahini karıştırıyorsunuz klasik olarak humus ortaya çıkıyor. Humusta da yine aynı şekilde amino asitler bir araya gelerek ete eşdeğer bir kombinasyon oluşturuyor. Yine Türk toplumunda çok sık yapılan çocukların çok severek yediği mercimekli köfte de keza öyle.

Kuru baklagiller ile tahıl veya tohum kombinasyonu oldukça önemli

Yani siz ortaya kuru baklagillerden herhangi bir tanesini koyun. Bunu ya tahılla karıştırın yani bulgurla veya pirinçle karıştırın veya tohumla karıştırın. Tohum da bizim için en klasik susam zaten. Susamın yağı biliyorsunuz yağı çıkarılarak tahin dediğiniz bir geleneksel bir gıdamız var. Tahin ile nohutu karıştırdığımız zaman da bayağı güzel bir protein kaynağı oluyor. Umarım sizin için güzel bir bilgi olmuştur. Boşu boşuna çocuklarımız aç kalıyor, besinsiz kalıyor diye üzülmeyin. Doğada mutlaka her eksikliğin bir çözümü var aslında.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here