Çocuk Doktoru ve Çocuk Sağlığı

Çocuk Doktoru ve Çocuk Sağlığı
Çocuk Doktoru ve Çocuk Sağlığı

Sevgili  anne-babalar  yıllarca  bu  sitede  birlikteyiz,  bazılarınızla  da  yeni  tanışıyoruz.  Her  geçen  gün  ailemiz  büyüyor,  sitemiz 21 Haziran 2012’de  yenilendikten  sonra  kısa  bir  sürede  1800 kişilik  kocaman  bir  aile  oldu.

Bu  sitenin,  ya  da  yeni  adıyla  Çocuk  Sağlığı  Portalının  kurucu  ve  yöneticisi  olarak bu  yazımda  da  sizlere  mesleğimi  tanıtmak istedim, çünkü  bazen yanlış  anlaşılmalar olabiliyor.

Çocuk doktoru kimdir, ne yapar?

Önce  sizler  bizlere  nasıl  hitap  ediyorsunuz  onunla  başlayalım: Çocuk  doktoru, çocuk hekimi,  bebek  doktoru, doktoramca, doktor teyze, doktor  abi,  doktor  abla, doktor  bey,  doktor hanım hoca…bu  böyle  sürüp  gider.

Bizim  tıptaki  en  doğru  adımız “Çocuk Sağlığı ve  Hastalıkları  Uzmanı”,  yanlış  anlaşılmasın böyle  hitap  etmeniz  için  değil,  bundan  sonra  da  kısaca  ben  de  “çocuk  doktoru”  demeye  devam  edeceğim. Biliyorum  çoğunuzun aşina  olduğu  bir  konu,  ama  yine  de  vurgulamakta  fayda  olduğunu düşünüyorum.  Burada  hatırlanması  gereken  en  önemli  konu,  biz  çocuğunuzun sadece hastalıklarıyla  ilgilenmiyoruz,  bu yüzden bu  uzun ünvandan  bahsediyorum.  Biz  çocuk  doktorları  ya  da  çocuk  hekimleri sadece  çocuğunuzun  hastalıklarını  teşhis  edip tedavi  etmiyor, aynı  zamanda  çocuğunuzun  sağlıklı  büyümesine  yardımcı olup,  onun  büyüyüp  gelişmesini  de  takip  ediyoruz. Çocuğun  erişkinden  en  önemli  farkı  18 yaşına  kadar  sürekli olarak  büyüyor  olmasıdır.

Şimdi  sorularla bizi  daha  iyi  tanımanızı istiyorum?

1) Çocuğumu kaç yaşına kadar çocuk doktoruna götürmeliyim?

Aslında  kitabi  bilgi olarak  0-18 yaş  çocuk  doktoruna  götürülür.  Ancak  sosyal güvenlik  kurumu  15 yaş altını  kabul  etmekle  birlikte,  çocukların  çoğu  13  yaşından  sonra  bize  gelmek  istemezler.

2) Çocuk doktoruyla bebek doktoru farklı mı?

Hayır  aslında ikisi  aynı  şeydir. Ancak  yenidoğan  bebeğin hastalıkları ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri konusunda  yan  dal eğitimi olan yenidoğan uzmanları  da  vardır.  Yoğun  bakım  tedavileri  dahil, birçok  durumda  çocuk  doktorunuzun  ufacık  bebeğinizi  sağlıkla  büyütebileceğini  ve  hastalıklarını  tedavi  edebileceğini unutmayın. Gerek  duyarsa  mutlaka  bir  yenidoğan  uzmanı  meslekdaşından  yardım isteyecektir.

3) Çocuğumu hasta olmasa da doktora götürmeli miyim, neden, ne  sıklıkta?

Evet  özellikle  ilk 1  yıl  çocuğunuzu  hiç  hastalanmasa  bile düzenli  olarak  her  ay doktora  götürmelisiniz. Çünkü doktorunuz  size  her  ay  çocuğunuzun  boy-kilo gelişimi,  beslenmesi, aşıları,  psikososyal  ve  sinirsel  gelişimi  hakkında  bilgiler  verecek ve  önerilerde  bulunacaktır.  1  yıldan  sonra  18  aya  kadar 2-3  ayda  bir,  daha  sonra  3  yaşa  kadar 6  ayda  bir,  3  yaştan  ergenliğe  girene kadar  da  yılda  1  kez  olmak üzere  çocuğunuz  hastlanmasa bile  doktora  gitmelidir. Çünkü  koruyucu  hekimlik  ancak  sağlığın  ve  büyüme-gelişmenin  düzenli  takibi  ile  mümkündür.

4) Çocuk doktoruna bazı sorunları anlatabilir miyim?

Evet  çoğu  zaman  biz  çocuk  doktorları  neredeyse  ailenin  psikolojik  danışmanı  gibi  de  görev  yaparız.  Özellikle  çocuklara  nasıl  davranacakları,  nasıl  terbiye  verecekleri,  nasıl  uyutacakları  konusunda  birçok  öneride  bulunuruz,  ancak  bizi  aşan  bir  durumda  da  mutlaka  bir  çocuk  psikoloğundan veya  pedagog yani  çocuk  gelişim  uzmanından yardım  istemeyi  de  ihmal  etmeyiz.

5) Çocuk doktoru bizi neden kardiyoloji uzmanına, nefroloji v.s  uzmanına gönderiyor, kendi tedavi edemiyor mu?

Günümüzde  tıp  biliminin  çok  gelişmesi  artık  yan  dal  uzmanlığını şart  kılmıştır. Evet  biz  çocuk  doktorları  kalp hastalığı  tanısı  koyabiliriz, böbrek  hastalığı tanısı  koyabiliriz,  ancak  bazı  özel  hastalıkların  kendi yan dal uzmanları  tarafından  takip  ve  tedavi  edilmeleri  hem  sizler  için  daha  sağlıklı  bir  sonuç  doğuracak,  hem  de  yanlış  anlaşılmaları ve  gereksiz  üzüntüleri  önleyecektir.

6) Çocuk doktorları ameliyat yapar mı?

Hayır  çocuk  doktorları  ameliyat  yapmaz,  mesela  fıtık  veya  apandisitten  şüphelenir,  ya  da  tanısını  koyar  ancak  ameliyatı  çocuk  cerrahi  uzmanları  yapar.

8 YORUMLAR

  1. Merhaba bi hafta önce grip ve yüksek ateşle gittiğimiz hastanede çocuğun bacağına iğne yaptılar ve bacağında ağrı olduğunu söylüyor korkuyorum böyle bi durumda aynı hastaneye mi yoksa özel hastaneye mi götürmeliyim

  2. 16 yaşındaki bir insan nasıl çocuk olarak tabir edilir anlamıyorum ve neden çocuk hastalıkları hekimine gider. 16 yaşındaki biri çocuk değildir !!!!!!! 18 yaşından sonrada insanlar büyümeye ve gelişmeye devam eder !!!!!!! O zaman 50 yaşından sonra yaşlı doktoru baksın çünkü organların işi bitmeye başlıyor o yaştan sonrada !!! 16 yaşındaki oğlumu bıraksam kendi çocuğu olur !!!Anatomik olarak erişkin yani , çocuk bile yapabildiğine göre !!!! Ben onun yaşındayken ailemden ayrılmış başka bir şehirde çalışıyordum hangi çocuk böyle bir şey yapabilir ????? Saçma salak kurallarınızla 16 yaşındaki birine çocuk diyorsunuz o artık erişkinliğe adım atmıştır.. Sanırım bu kural sadece çocuk doktorları daha çok para kazansızn diye var … Yada bu konunu çıkaran bir çocuk doktoru !!!!

    • Sayın okuyucumuz söylediklerinizde %100 haklısınız, ancak bu nasıl bir üslup? öncelikle yorum yaparken biraz saygılı olmanızı ve hakaretvari sözlerden kaçınmanızı öneririm. Zaten yazıyı dikkatle okursanız bunun benim önerim olmadığını, kitaplarda böyle yazdığını belirtmişim ve bunun garip olduğunu da söylemişim. Üstüne üstlük hem SGK hem de özel sigortalar bunu bu şekilde kabul ediyor, aksi halde işlem yapamıyorsunuz, bu sanırım benim suçum değil. Ayrıca ben şahsen 13-14 yaşından büyük bir hastayı muayene etmekten hiç hoşlanmıyorum, Sigorta izin verse direk dahiliyeye göndermeyi tercih ederim. Bu yetmiyormuş gibi son kanunla bunu 16’dan 18’e çıkarmışlar. Bir memnuniyetsizliğiniz
      varsa BİMER’e yazın lütfen.

  3. Çocuk sağlığı ve hastalıkları doktoru hamile takibi yapar mı? Yeni gebeyim çevremdekiler
    Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünde bir uzman doktoru öneriyor fakat Kadın Doğum bölümünde olmadığı için randevu almakta tereddütteyim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here