Çocuklarda Dil Gelişimi

Çocuklarda Dil Gelişimi
Çocuklarda Dil Gelişimi

İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşmaya dil denir.

1 yaş İlk anlamlı sözcükler başlar. Bazen çocuklarda ilk sözcüklerden sonra yürüme başlar. Bu dönemde tüm dikkat kaslardadır, bağımsızlık kazanmışlardır. Konuşma faaliyetlerine ara verebilirler.

18 ay Kelime sayısı artar.

2 yaş 2 sözcüklü cümleler başlar. Örneğin; Anne ver, baba gel, v.s.

3 yaş 3 sözcüklü hatta daha fazla sözcüklerle cümle yapar.

4 yaş Gramerin temel kurallarına artık iyice egemendir (dil gelişimini tamamladı anlamıma gelmemektedir). Dil gelişimi 10 yaşına kadar zihinsel gelişimine paralel olarak devam edecektir.

3-4 yaş Dil gelişimi açısından önemlidir. Konuşma bozukluğunun çoğu bu yaşlarda başlar. Sözcükleri doğru seslendirememe ve kekemelik bu yaşlarda başlar.

Dil gelişiminde nelere dikkat edilmeli?

Ülkemizde ilkokula giden çocukların % 10’unda konuşma kusuru vardır. Konuşamayan çocuk, düşüncelerini ve duygularını anlatamadığından ve biz çocuğu anlayamadığımızdan huysuz, kızgın ve sıkıntılı olur.

Dilin devamlı tartışma aracı olarak kullanıldığı bir ortamda yetişen çocuklar, konuşmaya karşı olumsuz bir tavır alma içine girebilir ve konuşmayı red edebilirler.

Anne- babanın çocuğuna aşırı düşkün olduğu çevrede çocuğa yeterince fırsat verilmez. Çocuk daha isteğini sözle ifade etmeden ihtiyacı yetişkin tarafından karşılanır. Bu şartlar altında çocuk konuşmak için gereksinim duymaz.

Anne babanın çocuğa olan ilgisizliği, yeterince konuşmamaları, ona masal, öykü, kitap okumamaları sonucunda, çocuk sözle uyaran bakımından yetersiz bir çevrede kalır.’’Sen daha küçüksün, büyüklerin lafına karışma’’ gibi çıkışları çocuğun konuşma şevkini kıracaktır.

3-4 yaş çocuğu neden? niçin? diye sorduğunda yetişkinin cevabı “çünkü ben böyle söylüyorum” “Çünkü yapmalısın” “Çünkü ben istiyorum” şeklinde olur. Bu durumda da çocuk neden-sonuç ilişkisini çabuk kavrayamaz.

Küçük çocuğa sadece sözel bilginin verilmesi yeterli değildir. Görmesi, dokunması, eline alması ve işitmesi gereklidir.

Sağlam çocuk izleniminde ne zaman pedegog ve çocuk gelişim uzmanı devreye girmeli?

Sağlam çocuk izleniminde; çocuğun gelişim basamaklarında; anneyi yönlendirmek için kişisel-sosyal ve dil gelişiminde pedagog veya çocuk gelişim uzmanı devreye girmelidir.

Anne çocuğa hangi aylarda neyi öğretecek, ne tür oyuncaklar alınacak, hangi ortamda ne zaman bulunacak ve nasıl konuşacak, konuşmayı nasıl öğretecek.

Çocuğun davranış problemleriyle nasıl başa çıkacak. Davranış değişimini nasıl öğrenecek, ödül ve ceza sistemini (evet ve hayır’ları) günlük yaşam içerisinde nasıl kullanacak.

Gelişimi ileri çocuğa yaklaşım

Dünyamızda her gün yeni buluşlar, yapılıyor. Teknoloji hızla gelişiyor. Yeni aldığımız bilgisayarın modeli bir hafta sonra eski olabiliyor. Çocuklar için alınan oyuncakların sayısı, şekli ve işlevleri her gün değişiyor.

Çocuklar için, TV, bilgisayar oyunları, playstation oyunları, oyuncak çeşitleri, çocuk kitapları, v.s. çok fazla. Dolaysıyla öğrenme ve konuşma öne kayıyor.

Büyük gibi konuşuyorlar ve düşünüyor görünüyorlar, ama motor gelişimleri değişmiyor. Örneğin; bir çocuğun yürümesi ortalama 12 ay civarı ve ne yaparsak yapalım onu 6 aya çekemeyiz.

Aileler konuşma ve anlama öne kaydığı için kendi çocuklarını ileri zannediyorlar. Ama bu kuşak çocukların hepsi böyle. Kendi çocukluğumuzla kıyasladığımızda bizden çok farklı ve ileri bir nesil görüyoruz, çünkü dünyanın onlara sunduğu imkanlar çok fazla.

Her çocuk ayrı bir bireydir. Her bireyin kendine has özellikleri vardır. Yapabildikleri ve yapamadıkları vardır. Kendi çocuğumuzu objektif olarak tanıyabilmeliyiz. Yapabildiği özellikleri için imkanlar sunmalıyız. Etrafımızdaki uzmanlardan yardım almalıyız. Ama bunlar kendi isteklerimiz ve kendi beklentilerimiz olmamalı, çocuğun ilgi alanları olmalıdır. Unutmamalıyız ki her çocuğun başarabileceği alanlar farklıdır. Bir çocuğumuzun müzik kulağı çok iyi olabilir, diğer çocuğumuzun spor yetenekleri olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here