Doğum Travmaları

Doğum Travmaları
Doğum Travmaları

Doğum eylemi sırasında, özellikle güç ve uzamış doğum sonrasında oluşan travmalardır. İri bebeklerde (doğum ağırlığı >4 kg) makat gelişi olan bebeklerde ve annenin doğum kanalının dar olduğu durumlarda travma riski daha yüksektir. Doğum eylemi çok uzarsa ve baş takılırsa kadın doğum hekimi forseps veya vakum kullanmak zorunda kalabilir. Doğum travmalarının çoğu tamamen iyileşmesine rağmen bir kısmı ciddi, hatta ölümcül olabilir.

1. Kırıklar

En sık klavıkula (köprücük kemiği) ve kol kemiklerinde görülür. Kafa kemiklerinin esnekliği nedeniyle, bu kemiklerde görülmesi nadirdir. Kafa kemiği kırıklarında yumuşak dokuda şişlik ve morluk olması dikkati çeker.

2. Sinir zedelenmeleri

İri bebeklerde, baş doğduktan sonra omuzlar takılabilir ve omuzların çıkarılması sırasında kollara giden sinirlerin aşırı gerilerek sinir kökleri zedelenebilir. Bebek kolunu vücuduna yakın tutar ve oynatmaz. Sinir zedelenmesi ile birlikte kırık olup olmadığını anlamak için film çekilmelidir. İlk hafta ağrı kesici dışında tedavi uygulanmaz. Daha sonra fizik tedaviye başlanır. Vakaların çoğu (%95) 3-4 ay içinde düzelir. Düzelmeyen olgulara cerrahi tedavi gerekebilir. Forseps yardımıyla yapılan doğumlarda yüz felci gelişebilir. Bulgular doğum sonrası 1. veya 2. gün belirginleşir. Bebek ağlarken alın kırışmaz, göz kapatılamaz ve ağız köşesi sağlam tarafa doğru çekilir. Bu durum kendiliğinden 1-3 hafta içinde tamamen düzelir, ancak bu dönemde göz tam kapatılamadığından gözün kuruması ve enfeksiyon kapmasını önlemek için doktorunuzun vereceği göz merhemlerini kullanmanız gerekir.

3. Beyin kanaması

En korkulan travmalardır. Bebekte aşırı uyku hali veya aşırı huzursuzluk, havale, solunum düzensizliği, solukluk gibi bulguları olabilir. Bilgisayarlı tomografi ile tanı konur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here