Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir
Kireçlenme Belirtileri Nelerdir

İçindekiler

Kireçlenme Nedir?

Kireçlenme (tıp dilindeki adı ile osteoartrit), eklemlerin işlevlerini olumsuz yönde etkileyerek hareket kısıtlanmasına sebep olan dejeneratif bir hastalıktır. Osteoartrit özellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkabilir. Kireçlenme sadece eklem kıkırdağını değil eklemdeki tüm oluşumları etkiler ve tüm dünyada en yaygın görülen artrit türüdür. Hastalık kıkırdağın incelip aşınması ile birlikte dokunun bozulmasına sebep olur. Kireçlenme ilerledikçe etkilediği eklemdeki olumsuz etkileri artar; giderek ağrı ve hareketlerde zorlanma ortaya çıkar.

Osteoartrite neden olan ve kişiden kişiye değişebilen bazı faktörler bulunur. Yaş, cinsiyet, genetik etkenler, aşırı kilo, hareketsizlik, geçmiş yıllarda meydana gelen travmalar ve diğer eklem hastalıkları kireçlenme riskini artırabilecek faktörler arasındadır. Kireçlenme konusunda merak ettiğiniz hemen her konuyu “Osteoartrit ile Yaşam” platformundan öğrenmeniz mümkündür.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme belirtileri genel olarak hastalığın etkilediği eklem alanında ağrı ve hareketlerde azalma ile ortaya çıkar. Bu hastalığa bağlı değişimler eklem sıvısında, kapsülde, bağ ve kemik dokularında görülebilir. En yaygın kireçlenme belirtileri arasında tutukluk hissi, eklem alanında şişlik, kıkırdak kaybına bağlı çıtırtı sesi (krepitasyon) ve ilerleyen hareket kaybı ile farklı şiddette ağrılardır. Osteoartrit semptomları zaman içerisinde artıp azalan bir seyir izleyebilir. Bu nedenle hastalık teşhisi konmuş kişilerin, belirtiler hafiflediğinde kireçlenmenin ortadan kalktığını düşünmeleri hatalı bir yorum olur.

Dizde Kireçlenme Belirtileri

Kireçlenme hastalığının sıklıkla görüldüğü bölge dizlerdir. Vücudun en fazla yük taşıyan bölgesi olarak diz eklemleri zaman içerisinde yıpranarak hasar görebilir. Tıpta gonartroz olarak adlandırılan diz kireçlenmesinin erken teşhisi ve tedavisi yaşam konforunun devamı açısından önemlidir. Dizde kireçlenme belirtileri ortaya çıkarken hastaların ilk yakındıkları konu hasarın derecesine göre şiddeti değişebilen ağrıdır. Ağrıya eşlik eden ikinci en önemli semptom ise krepitasyondur. (eklemden çıtırdı sesi gelmesi) Diz kireçlenmesinin ileri safhalarında tutukluk ve hareket kaybı görülür. Kıkırdak hasarına bağlı olarak diz eklemlerinde şişlikler de görülebilir.

Boyunda Kireçlenme Belirtileri

Boyunda kireçlenme durumunda hastalığın başlıca semptomu olan ağrının yanı sıra disklerde meydana gelen hasar ve bu hasarın sebep olabileceği diğer rahatsızlıkların yol açabileceği belirtiler görülür. En yaygın boyunda kireçlenme belirtileri doku sertliği (tutukluk), boyun eklemi hareket ettirildiğinde duyulan çıtırtı sesleri, kemik çıkıntıları (osteofit) ve hareket kısıtlılığıdır. Bu hastalığın başlıca nedeni yaştır ve özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde sıklıkla görülür.

Omuzda Kireçlenme Belirtileri

Omuzda kireçlenme belirtileri diğer osteoartrit türleri ile benzerlikler gösterir. Omuz kıkırdağında aşınma çoğaldıkça eklem dejenerasyonu da artar ve semptomlar kendini gösterir. Kireçlenme vakalarının kritik bir sonucu olarak kıkırdak dokusu incelip pürüzlü hale gelen omuz ekleminde hareket kaybı oluşur. Yine bu duruma eşlik eden ağrı ve sızılar mevcuttur. Omuz osteoartritinin yaygın belirtileri arasında eklemde mekanik sıkışma, şişlik ve krepitasyon sayılabilir.

Kalçada Kireçlenme Belirtileri

Kalça eklemi hareket kabiliyetimizde önemli rolü olan bir yapıdır. Bu nedenle kalçada kireçlenme belirtileri arttıkça hareketler kısıtlanarak yaşam kalitesi düşebilir. Kalça, topuz ve soket olarak açıklanan bir eklem yapısına sahiptir. Normalde uyluk kemiğinin başı olan topuz kısmı leğen kemiğinin bir uzantısı olan soket içerisinde, kıkırdağın kaygan yapısı sayesinde kayarak düşük sürtünme ile hareket eder. Kalça kireçlenmesi (koksartroz) olan kişilerde bu doku yıpranarak hareketleri sınırlayacak problemlere sebep olur. Yaygın koksartroz belirtileri arasında ağrı, günlük hareketlerde kısıtlanma ve zorlanma sayılabilir.

Kireçlenme Nasıl Anlaşılır? Tanı Süreci Nasıldır?

Ağrı, şişlik, krepitasyon ve hareketlerde kısıtlanma gibi kireçlenme belirtileri farklı ortopedik hastalıklarda da görülebileceğinden teşhis sürecinde detaylı araştırma yapılmasında yarar vardır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi osteoartrit tanı sürecinin ilk adımı uzman hekim tarafından yapılacak detaylı fiziki muayenedir. Gözle ve elle yapılan bu muayene sırasında anormal bir durum olup olmadığı tespit edilir.

Devam eden aşamada röntgen filmi çekilerek hastalığın değerlendirmesi yapılır. Gerekli olması durumunda MR (manyetik rezonans) ve BT (bilgisayarlı tomografi) gibi ileri görüntüleme yöntemlerinden de yardım alınabilir. Osteoartrit teşhisi konulurken diğer eklem hastalıklarının elenebilmesi için kan testleri de faydalı olmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here