Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı
Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı

Sağlığımızı ve vücudumuzun dengesini koruyan  her çeşit  gıda ile belirli oran ve ölçülerde beslenmeye “sağlıklı beslenme”  diyoruz.  Sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenmeyle başlar. Ama ne  yazık ki, çok sıkıya gelemiyoruz.
Her şeyden yemek, ama az yemek veya egzersizle denge sağlamak. Peki, bu  kadar  ayrıntı  içinde aşırıya kaçmamanın yolu nedir?  Birlikte neler yapabileceğimizi incelemeye ne  dersiniz?

Sağlıklı Beslenme İçin İpuçları

Öğün sıklığına dikkat edin: Ancak en önemlisi porsiyon kontrolü yapın. Toplumda çok yaygın  olan “Az yersem, kahvaltımı geç yapıp öğün atlarsam kilo verebilirim”, “Akşam yemeklerini tüketmezsen kilo verirsin” gibi  yanlış  düşüncelere kapılmayın. Çünkü öğün atlamak metabolizmayı %60’a kadar yavaşlatır. Oysa ara öğülerle birlikte günde 5-6 kez gibi sık öğün yapıp, hem daha az kalori alabilir, hem de sürekli doygunluk hissi yaşamış olursunuz.

Karbonhidrat türüne dikkat

Aldığınız karbonhidratın tam tahıllı besinlerden, baklagillerden, meyve ve sebzelerden gelmesine özen gösterin. Böylece içerdikleri lifler hem sindirim sistemine yardımcı olup, karın bölgesinde oluşan şişkinliği azaltır, hem de yüksek lif içeriği ile uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Diyet sürekli aç yaşamak değildir

Diyet hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz beslenme düzenini oluşturmak demektir. Zayıflamak veya sağlıklı beslenmek için asla sevdiğiniz yiyeceklere veda etmeniz gerekmiyor. Miktarını sınırlayarak veya ödül gününüzde sevdiğiniz besinleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Doğru yağları tercih edin

Başta zeytin ve zeytinyağı, fındık, kanola yağı gibi tekli doymamış yağlar olmak üzere, doğru yağları içeren yiyeceklerle beslenin. Katı yağlar yerine ceviz, fındık, badem, avokado, keten tohumu, susam gibi besinler de sağlıklı yağlar içerir. Trans yağ içeren işlenmiş besinlerden (pastane ürünleri gibi) uzak durun.

Alışveriş zamanlaması önemli

Boş mideyle alışverişe çıkmayın, aç karna alışveriş gereksiz ve yüksek kalorili besinleri almanıza neden olur!

Bol miktarda su için

Günde 2-2,5 lt. Su tüketmeye özen gösterin.

Çay ve Kahveye Dikkat

Çay ve kahvenizden şekeri çıkarın. Bunun dışında çay ve kahve diüretik oldukları için vücuttan fazla miktarda su kaybetmenize sebep olacaktır, miktarlarını azaltabilir, bunların yerine bitki çayları tüketebilirsiniz. Bitki çayı olarak yeşil çay tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Beslenme günlüğü/defteri tutmaya başlayın! Ne yediğinizi ve ne zaman yediğinizi not edin. Kısa süre sonra hatalarınızı görüp düzenlemeye başlayacaksınız.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dyt. Sernaz Çakır Ercil, “Çocuklarda Sağlıklı Beslenme” konusunda bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here