2 yaş sendromu mu?

    SUNA YILDIRIM Sordu:

    merhaba,
    5 eylül 2011 doğumlu bir oğlum var.çok fazlasıyla hareketli.bu hareketliliği nedeniyle çoğu kez ev kazası geçiriyor.
    yaşıtlarına baktığım zaman onlardan oldukça farklı davranışlar sergiliyor.evet her şeyi çok iyi algılıyor söyleneni uyguluyor ama fazlasıyla hırçın.sinirlendiğinde kendine ya da kafasını duvara vurmaya başlıyor.evde doğru düzgün yerde durduğunu pek görmüyoruz.genellikle ya koltuk tepesinde, ya tv sehpasının üzerinde ya da en son yaptığı gibi tv nin üzerinde buluyoruz.açıkçası yalnız bırakamaz duruma geldik.yapma dediğimiz herşeyi inadına yapıyor.bir de son olarak bize vurma ve bizi ısırma huyu başladı.inanın nasıl davranacağımı şaşırdım artık.bana bir yol gösterin…

    Uzm. Psk. Sezin Matkap Cevapladı:

    Merhabalar, 
    Haklısınız oğlunuz bu yaş çocuklarda görülen 2 yaş sendromu yaşıyor diye düşünüyorum. Bu dönem çocuklarında inatlaşma, hırçınlık, hareketlilik, ısırma, vurma doğal kabul edilir. Bu dönemde fiziksel olarak gelişim gösteriyor ve kendi başına hareket etmek istiyor. Bu sebeple ona kızıp hareketlerini engellemek yerine onun güvenliğini sağlamak doğru olacaktır. Size ilk önerim, oğlunuzu ev kazalarından korumak için evde biraz düzenlemeler yapmanız. Mesela yatağının yakınında kırılacak eşyalar olmasın, televizyonun üstünde veya sehpasında kırılacak eşya olmasın. Bu konuda şu makaleden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz: https://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/bebeginizin-guvenligi-icin-ipuclari/141 
    Fazla enerjisini boşaltmak ve aynı zamanda fiziksel gelişimini desteklemek amacıyla onunla oyun oynamanız, mümkünse bir kreşte oyun gruplarına katılmasını sağlamanız, resim, boyama gibi aktiviteler yapmanız faydalı olacaktır.
    Bunun dışında, mümkün olduğunca sakin ve sabırlı davranmalısınız. Oğlunuza "yapma!! demek işe yaramaz, aksine davranışı daha cazip olarak algılar. Oğlunuz birini ısırdığında, vurduğunda sessizce sakinleşmesini bekleyin. Hatta onu güvenli bir yere oturtup (kendi karyolası olabilir) 1-2 dk yalnız başına beklemesini sağlayın. Bu sürede siz de biraz mola vermiş olursunuz. Bu şekilde kısa bir süre sakince bir yerde bekleterek, hareketleri kısıtlanmış olur ve yaptığının yanlış olduğunu öğretmiş olursunuz. Her seferinde de bunu yapın, taviz vermeyin. 
    Baş etmekte zorluk çekmeye devam ederseniz bir çocuk psikoloğuna başvurmanızı öneririm. Kolaylıklar, sevgiler.

    Psikolog Sezin Matkap