İKİZ ÇOCUK 38 AYLIK

    Ozkan Aydın Sordu:

    Selamlar
    ikiz erkek çocuk sahibiyim
    Çınar ve Doruk
    ikizleri konuşmama nedeni ile cerrahpaşa hastanesine götürdük birşey çıkmadı ikiz dili geliştirmişler kırın dediler. Tekrarları zorlayarak kelimeleri çıkarmaya çalışıyoruz,
    Çınar daha hevesli taş, kaş, aç gini kelimeleri söylemeye başladı bu uğraşlarımız sonucu, Doruk’ta daha zor o önce kendi içinde sessizce geveliyor bazen söyliüyor bir söylediğini tekrar söyle dediğimizde a. a. diyerek kafa sallıyor, ikisini anlamsız konuşmalar yaparken yakalıyoruz
    ne gibi bir yol izlememiz gerekir.
    Çok ağır ve yoğun cümle yönergelerini uyguluyorlar, espri bile yapabiliyorlar ama konuşma konusunda isteksiziz.
    örneğin siz kimin çocuklarısınız diye sordugumuzda anne baba derken bazen başka şeyleri gösterip örneğin tv bu diyor ve gülüyorlar. aralarındaki iletişim çok iyi birbirlerini merak ediyor ve koruyorlar. kuralları yanlış ve doğruyu biliyorlar. çiçeklere dokunulmamasını, balkondan veya camdan uzak durulmasını, ve bizim komutlarımızı , resim yapmak veya puzzle yapmak istediklerinde nerede yapmaları gerektiği kalemlerin sadece kağıtta kullanılması ve masada oturmaları gerektiği gibi, tuvalet için 3 yaşında bez kullanmıyoruz artık dedikten ve takmamaya başladıktan sonra gece bile kuru uyanıyorlar.tek sorunumuz konuşmaya niyetleri yok. doktorumuz konuşma terapisti için erken bekleyin dedi ama çözüm bulamıyoruz pek niyetli değiller.
    ne yapmalıyız ?
    teşekkürler

    Uzm. Ped. İlkbahar Emine Eraslan Cevapladı:

    3 yaşını doldurdu iseler mutlaka konuşma terapisi öneririm. Düzenli gitmeseniz bile size verilen programı uygularsınız.
    3 yaş bitti ise mutlaka ana okulu öneririm. Ancak çocukların ayrı sınıflarda olmaları gerekir. Çocuklar tüm okul hayatlarında ayrı sınıflarda olmalılar. Eğer yazın sürekli dışarıda olacaklarsa en geç eylül ayında ana okuluna başlamalıdırlar. Bu yaz hiç içeri girmeyin.
    Ekran varsa (tv, cep telefonu, bilgisayar ...) lütfen kaldırın, açmayın, çocukların seyretmelerine izin vermeyin.
    İşaret dilini anlamayın, konuşma dili için hep zorlayın. Başlarda ses, hece, kelime ... hepsi olabilir, ama işaret dili kesinlikle olmamalı.
    Basit kelimelerle, kısa ve net cümlelerle konuşun. Uzun uzun açıklamalar yapmayın.

    Selamlar, sevgiler
    Emine Eraslan