Oğluma söz dinletmekte zorlanıyorum

    İsmail UYSAL Sordu:

    Merhaba Hocam.
    Benim 3 yaşında bir oğlum var. Çok hareketli, gülen, oynayan bir çocuk maşallah.
    Onun hastalanınca süzülmüş hali beni 2 kat etkiliyor bu sebeple. Hastayken, Ona çok şımardığı zaman kızdığım anlar gözümün önüne geliyor ve pişmanlık duyuyorum.
    Oğlum’ a sakin sakin bir şeyler anlatmakta zorlanıyorum bazen. Sözümü dinlemiyor. Annesinden daha çok çekiniyor. Sanki bazen Ona olan sevgimi kullandığını düşünüyorum bu yaşıyla başıyla.
    Ortalama bir babadan biraz daha fazla birlikte vakit geçiriyoruz diyebilirim. Ama karşılıklı birbirimize bağırıp çağırdığımız anlarımız da oluyor malesef. Daha sakin nasıl kalabilirim. Nasıl daha çok sözümü dinletebilrim.
    Şimdiden teşekkür ederim Hocam.
    Saygı ve selamlarımla.

    Uzm. Psk. Nilcan Kuleli Sertgil Cevapladı:

    Merhaba, oğlunuz kendisi ile yakından ilgilenen bir babası olduğu için ne kadar şanslı !. Küçük yaşlarda günlük bakım işlerini anneler daha fazla yaptıkları için anne ve çocuklar arasında daha yakın bir bağ oluşsa da yaşla beraber babası ile ortak etkinlikler yapmaya başlayan çocuklar babaları ile de ayrı bir keyif yaşarlar. Hem anne hem baba olarak disiplin ve kurallar konusunda önce hem fikir olmanız sonrasında da tutarlı olmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun sizi model alacağını unutmayın, siz sorunlara ses yükselterek ya da kızgınlıkla yaklaşırsanız o da bu yöntemin kullanılabilir bir yöntem olduğunu düşenecek ve alışkanlık haline getirecektir. Çocuğunuzla en iyi iletişim kurma yöntemi beraber oyun oynamak ona ihtiyacı olan zamanı vermekten geçmektedir. Gün içerisinde ayıracağınız 20-25 dk lık en iki zaman dilimi (birleştirebilirsiniz de), bu zaman dilimlerinde de oğlunuzun istediği etkinlikleri seçmeniz, yani o ne istiyorsa onu oynamanız, bu oyunlar içerisinde sınırlar ve kurallar koyarak (örneğin oyuncaklara atmak ve zarar vermek yok, can acıtmak yok vb) bu kurallara uymasını bekleyerek sizden gelen yönergelere (top oynayalım ama salonda değil, koridorda) uymasını sağlamanız daha kolay olacaktır. Sizinle oynayacağı oyunun hatırına söz dinleme eğilimi genellikle artacaktır. Bu sayede uzlaşma ve yönergelere uyma becerisini geliştirme fırsatınız olacaktır. 2-3 yaş arası biraz daha katı ve kendi istediklerinin olması konusunda ısrarcı oldukları bir dönem, ancak şimdiden sonra bir amaç uğruna işbirliği yapma becerisi artmalı, beraber etkinlikler yaparken sonuç odaklı değil süreç odaklı olmanız, yaparken uğraşlarını motive etmeniz (topları ne güzel dizdin, hepsi aynı sırada oldu) yaptığı işe odaklanmasını arttıracaktır. Son olarak en önemli nokta kurallarınızın net olması (çok kural değil) kurallarınızı anlatmanız ve kurallara uyulmayınca ne olacağını açıklamanız (salonda top oynarsan top oyunu biter) ve takipci olmanızdır. Elbette sorunlara sakin yaklaşmanız da bir diğer önemli noktadır. Sinirlenmeye başladığınızı hisettiğinzde ortamdan uzaklaşarak kendinize mola verebilir ve sakinleştikten sonra konuşarak çözüm arayabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.