Tatiliniz Zehir Olmasın: Kulak Sağlığına Dikkat

Tatiliniz Zehir Olmasın: Kulak Sağlığına Dikkat
Tatiliniz Zehir Olmasın: Kulak Sağlığına Dikkat

Havalar ısındı. Yavaş yavaş tatil planları yapılmaya başlandı. Havuzlara, denizlere girme sezonu açıldı. Bu dönemde özellikle kulak hastalıklarında artış yaşadığımızı hatırlatarak kulak sağlığımıza nasıl dikkat etmemiz gerektiğini hatırlayalım:

Kulak Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?

  • Özellikle geçirilmiş kulak enfeksiyonu ve kulak ameliyatı olanlar enfeksiyonlara daha açık olabileceklerinden, temiz olduğundan emin olmadıkları havuzlara kesinlikle girmesinler. Hijyeninin uygun olduğunu düşündükleri havuzlarda ve denizlerde de kulak kanalına su girişini önlemek amacıyla kanalı tam olarak kapatan tıpa kullansınlar.
  • Su kaçmasını takip eden üç gün içinde ağrı, ateş, tıkanıklık gibi şikayetleri olanlar zaman kaybetmeden KBB uzmanına başvursunlar. Uzamış enfeksiyonların her zaman daha zor tedavi edildiğini akılda tutmakta fayda var.
  • Kulak sağlığı normal olup ameliyat geçirmemiş olanlar tıpa kullanmak zorunda değiller ancak bu kişilerde de enfeksiyon gelişebileceği  hatırda tutulmalıdır.
  • Dış kulak yolu iltihabının uygun ortamı bulduğunda sıklıkla tekrarlayıcı olduğunu unutmamalı ve ona göre davranılmalıdır.
  • Dalmak, KBB hekimlerinin hiç sevmediği bir durumdur çünkü kulak sağlığını ciddi tehdit eder. Oluşan basınç değişikliği, kulak zarında hafif bir kanamadan ciddi bir zar yırtılması gibi işlem gerektirecek durumlara yol açabilir. Kulak problemi olan, ameliyat geçiren kişiler dalmaktan mutlak surette kaçınmalıdır.
  • Yine havuz ve denizde şiddetli kol bacak çarpmaları da sıkça görülen kulak zarı zedelenmelerine neden olabileceği akılda tutulmalıdır.
  • Bir diğer problem kulak kanalını dolduran buşon adı verilen salgının su alınca şişerek kanalı tamamen tıkaması ve işitme problemleriyle zaman zaman da ağrıya yol açmasıdır. Bu durumda da yine KBB uzmanına başvurarak kanalı dolduran buşonun uygun yöntemlerle temizlenmesi gerekmektedir.
  • Yazın su temasının artması, terlemenin de katkısıyla kulak salgısı daha rahatsız edici ve kaşıntılı hal alabilir. Böyle durumlarda yapılan en büyük yanlış kulak çöpleriyle kulağı kurcalamaktır. Bu hem mevcut birikintiyi ileri iterek kanalın tıkanmasına neden olur hem de kanaldaki ince tüycüklerin yapısını bozarak uzun vadede salgının emilim ve salınım mekanizmasının bozulmasına yol açar.
  • Yine havuz, deniz sonrası özellikle çocuklarda kulak salgısının akıntı halinde kanaldan dışarı boşaldığını ve görsel olarak rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu görebiliriz. Böyle durumlarda da yine kulak çöplerinden ziyade yumuşak bir peçeteyle sadece giriş kısmını temizlemek ve kurulamak yeterli olup kanal içerisine fazlaca müdahaleden kaçınmak en uygunudur.

Sağlıklı, keyifli bir yaz geçirmenizi dilerim.

Aşağıdaki videoda Op. Dr. Atilla Şengör, “Orta Kulakta Sıvı Toplanması” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here