Vertigo Tanısı İçin VHIT Testi

İçindekiler

Vertigo Nedir?

Bir kişinin etrafındaki nesneler hareket  etmediği halde sanki hareket ediyormuş gibi hissetmesine Vertigo denir.
Sıklıkla bir dönme veya sallanma gibi algılanır. Bulantı, kusma, terleme veya yürüme güçlüğü gibi bulgular da eşlik edebilir. Kafa hareket ettirildiğinde, genellikle kötüleşir.  Halk arasında buna baş  dönmesi de denmektedir.

Vertigo Neden Olur?

En sık vertigo nedenleri, benign paroksismal pozisyonel vertigo, Ménière hastalığı ve labirentittir. Daha seyrek görülen  nedenlere  gelince  inme, beyin tümörleri, beyin hasarı, multipl skleroz ve migrendir. Karbon monoksit, alkol veya aspirin gibi maddelerle ortaya  çıkan  zehirlenme durumlarında  da vertigo ortaya çıkabilir. Fizyolojik vertigo, bir gemi üzerinde iken veya  gözler kapalı iken uzun süre döndükten sonra ortaya çıkabilir. Vertigo, genellikle iç kulakta yer alan vestibüler sisteme ait bir sorundur.

Vertigo Tanısı

Baş dönmesi bazen ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Vücuttaki hastalığın erken teşhisinin konulması da bir o kadar önemli. Baş dönmesine neden olan birçok hastalık olabilmekte. Bu hastaların ayrı ayrı tanısını yapmak gerçekten zor. Bunun için çeşitli testler, çeşitli tahliller yapmaktayız. Bunların sonucunda hastalığın tanısın koymak için çeşitli denemelerde bulunmaktayız.

VHIT Testi Nedir?

Baş dönmesi şikayeti olanların denge merkezinde oluşan rahatsızlıklarda, denge merkezi ile göz hareketleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için kullanılan yüksek çözünürlüklü kamera ile kayıtların yapılabildiği, hızlı, güvenilir, objektif ölçüm sağlayan, baş dönmesi için daha kesin tanı koydurucu, daha güvenilir ve daha hızlı sonuçlara ulaştırabilen bir test yöntemidir. Bizim için ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşmakta.

Baş dönmesi dediğimiz zaman hastaları çok rahatsız eden, günlük aktiviteleri çok olumsuz etkileyen, hastaların çok sık hastaneye başvurmalarına neden olan bir rahatsızlık aslında. Baş dönmesini bir hastalık olarak değerlendirmemek lazım, hastalığın bir belirtisidir. “5 DAKİKALIK BİR TESTLE SONUÇLARA ULAŞABİLMEKTEYİZ”

Denge Nedir ve Nasıl Sağlanır?

Denge dediğimiz zaman, hastanın çevreyle ilgili uyumumuzun sağlandığı, vücudumuzun pozisyonunun belirlendiği ve vücudun buna karşı tepkiler verdiği durumdur aslında. Dengeyi sağlayan bazı organlarımız var. İç kulak dediğimiz denge merkezimiz, iç kulak yollarından beyin sapına ulaşan sinirler, beyin sapındaki denge çekirdekleri ve beyincik kısmı. Bunla bağlantılı olarak da göz ve kaslar tabi ki. Dengemizle ilgili bir problem oluştuğunda, bu denge merkezlerimiz uyarılır. Buna bağlı çeşitli kas reaksiyonları ortaya çıkar ya da gözlerde anormal hareketlilik durumları ortaya çıkmaktadır. Biz bunlar üzerinde yapılan testlerle dengeyi ve baş dönmesini nedenine yönelik sorunları saptamaya çalışıyoruz.

VHIT dediğimiz test iç kulakla ilgili özel bir testtir. İç kulak ve beyin sapı arasındaki sinirler yoluyla test eden bunlarla ilgili patolojileri ortaya koyan hızlı güvenilir bir test yöntemidir. VHIT’in açık anlamı videoyla kayıt edilen, başın ani hareketlerinde gözün değerlendirildiği ve bunun kayıt altına alındığı bir test yöntemi. Uygulanması kolay, güvenilir, kısa sürede sonuca ulaştıran bir test sistemi.

Test sistemi bir kamera sisteminden oluşmakta, hastanın oturduğu bir koltuk ve bilgisayarlı kayıt sistemi mevcuttur. Kamera yüksek çözünürlüklü olup hastanın gözüne odaklanır. Hastanın en ufak göz hareketlerini algılayabilmekte baş hareketleriyle arasındaki uyumsuzluğu test edebilmekte bunu ölçüsel değerlerle birlikte bize verebilmektedir. Şiddetli baş dönmesine neden olan hastalıkların tanısını koyabilmek için ortaya çıkan patolojiyi saptayabildiğimiz ve 5 dakikalık bir testle sonuçlara ulaşabilmekteyiz. Bu test haricinde yapılan birçok test var. Bu testler çok karmaşık sonuçlara ulaşabilmekte, çok zaman alabilmekte ve bizim sonuca ulaşmamızda bazı zorluklar ortaya koyabilmektedir. VHIT dediğimiz test bu yönden hem zaman kazandırıcı,  hem sağlıklı tanı koyulabilmesi ve hızlı olabilmesi açısından birçok avantaj sağlamaktadır. Her bir baş hareketiyle tetiklediğimiz denge ve baş dönmesi durumu, tek tek her gözden alınan hareketlerin sonuca yansıması şeklinde değerlendirmektedir.

Aşağıdaki videoda Op. Dr. Volkan Kahya, ” Vertigo (Baş Dönmesi) ” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here