6 Ay Bebek Beslenmesi – Ek Gıdanızı Nasıl Alırsınız?

Ek Gıdanızı Nasıl Alırsınız
Ek Gıdanızı Nasıl Alırsınız

Ek Gıdalara nasıl başlayacağız? Hangi gıdaları ne kadar verebiliriz? bebeklere patlıcan verilir mi, yoğurdu inek sütü ile yapabilir miyiz? Bebeklere su verilir mi? ve aklınıza gelen bu konudaki daha bir çok sorunuzun cevabını bu videoda bulabileceğinizi umuyoruz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Doktoramcam takipçileri günaydın. Özellikle maskeyle başladım size önemli bir şey hatırlatmak istediğim için. Lütfen özellikle kapalı alanlarda, toplu yerlerde maskelerinizi takmaya ve sosyal mesafeye uyumaya lütfen çok dikkat edelim. Şu anda yanımda olmadığınız için maskemi çıkarıyorum.

Ek gıdalara geçerken bazı ipuçları

Bugün sizler için, özellikle 6 aylık bebeği olan anne babalar için çok önemli bir konudan bahsetmek istiyorum. Herkesin merak ettiği ek gıdalara nasıl geçeceğiz? bu konuda Doktoramcam Sağlık Portalı’nda direk web sitesinde Ay Ay Bebek Beslenmesi bölümüne girerek çok ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz ama ben bugünkü videomda ana hatlarıyla kısaca özetlemek istiyorum doğal bir şekilde.

Ek gıdaya başlamanın amacı bebeğin karnını doyurmak değil!!

Buraya gelen 6 aylık bebeklerin ailelerine ne anlatıyorsam size de bugün bunları anlatacağım. Öncelikle anne sütümüz yeterli olarak varsa, bebek 6 aya kadar sırf anne sütüyle besleniyorsa şunu asla unutmayalım ki; ek gıdalara başlamanın amacı bebeği doyurmak değil. Ek gıdalara başlıyoruz çünkü çocuğun farklı kıvam ve lezzetlere alışmasını istiyoruz.

Ek gıda başlayalım derken anne sütünüz kesilmesin

Ek gıda miktarı hele de tamamen anne sütüyle besleniyorsa %20’den fazla olmamalı yani %80 anne sütüyle beslenecek, yüzde %20 ek gıda ile beslenecek. Pratik olarak bunu şöyle hesaplayabiliriz: Günlük 200 ml den fazla ek gıda almayacak yani 10-12 gün içinde 4 öğüne çıktığımızı farz edersek her öğün yarım çay bardağı yaklaşık 50 ml ya da 2-3 yemek kaşığı alacak. Öyle kocaman kaseleri dolduracağız da bebeği tıka basa doyuracağız gibi düşünmeyin çünkü bundan fazlasına çıktığımız takdirde anne sütü malesef ciddi bir şekilde azalıyor.

Üç dört gün kuralına dikkat!!

İkinci konu üç dört gün kuralı… Bebekte herhangi bir alerji olur mu, bu gıdayı mide ve bağırsakları kolayca sindirebilir mi, tolerans olur mu? bunu anlamak için yeni bir sebze, yeni bir meyve denerken mutlaka 3-4 gün ara vermek gerekiyor.

Sebze püresi ilk deneme için uygun bir seçenek

İlk başlayacağınız şey zaten çocuk, süt çocuğu anne sütüne alışık, o yüzden farklı bir şey olmalı ve çok tatlı olmamalı. Dolayısıyla sebze ile başlıyoruz. Tabii bu bir kural değil farklı öneriler olabilir ama benim tecrübem bunu söylüyor. Sebze püresi ile başlıyoruz, ilk başta rondo, blender hemen denemeyin. Bazı bebekler ilk baştan itibaren pütürlü kabul ediyorlar, direk çatalla ezmeyi deneyin. Patates – havuç veya kabak – havuç gibi en sade püre ile başlıyoruz. Daha sonraki haftalarda bunun içine biraz zeytinyağı ya da eğer inek sütü alerjisi yoksa tereyağı, biraz peynir gibi bir şeyler katarak özellikle yemeyen bebeklerde bu püreyi daha lezzetli hale getirebiliyoruz. Sebzelerde hiç bir sınırımız yok bakla dışında. Bakla 2 yaşa kadar vermiyoruz bazen hemolitik anemilerde sorun yaratabiliyor çünkü. Bakla dışında aklınıza gelen tüm sebzeler, patlıcan dahil verebiliriz.

Patlıcanda nikotin var, bebeğe vermesek mi acaba?

Patlıcanla ilgili söylenen nikotin biraz şehir efsanesi; 10 kilo da 1 miligram var. Ayrıca mide asidiyle de sindirildiği için nikotinin herhangi bir zararlı etkisi veya bağımlılık yapıcı etkisi yok. Dolayısıyla patlıcan bile hani bebek için çok keyifli olmasa da seven bebekler için çok rahatlıkla verilebilir.

Yoğurdu mamayla yapsak olur mu?

2. öğünümüz (yine tatsız olmasını istiyoruz) yoğurt. Eğer bugüne kadar anneye diyet yapmayı gerektiren bir inek sütü alerjisi yoksa mayalanmış süt ürünlerinde alerji ihtimali çok düşük, çok rahatlıkla inek sütü ile yapılmış yoğurt verilebilir. Keçi sütü gerekli değil bazen anne sütü ile mama ile yoğurt yapma denemeleri oluyor, maalesef başarısız oluyor. Günlük süt yani kısa ömürlü ama pastörize sütler var. Öyle UHT dediğimiz çok uzun ömürlü sütleri çok tercih etmiyoruz. Günlük sütlerle 3-4 günde bir tazelemek üzere evde yoğurt kendimiz mayalayıp verebiliyoruz

Yasak meyvelere dikkat!!

3. öğünümüz meyve püresi. 3-4 günde bir yine yeni öğünleri ekliyorduk. Çilek bir yaşa kadar yok. Bazı kaynaklarda farklı yazmakla birlikte tecrübeme göre 8 aydan sonra portakal, mandalina, kivi, ananas gibi daha ekşi, nahoş rayihası olan meyveler de verilebilir. Bunun dışında aklınıza gelen birçok meyve verilebilir. Genelde kış aylarında elma, armut, muz gibi seçeneklerimiz oluyor. Daha sonra avokado her mevsim verilebilir. Yaz aylarında da çilek dışında hiçbir kısıtlama yok. Kavun, karpuz, şeftali, kayısı, kiraz gibi bir çok yaz meyvesi bebeklere verilebilir. Tabii ki her meyveyle, her sebzeyle alerji ihtimali var. Bu yüzden hep gözlemleyerek 3-4 günde bir yeni sebze, meyve deneyerek ilerleyeceğiz.

Muhallebiyi nasıl verelim?

Son öğünümüz, 4. öğünümüz muhallebi. Henüz farklı tahıllara alerji olabilir. Antijenik özellikleri, alerjik özellikleri az olan normalde çok da tercih etmeyeceğiniz ama ilk seçenek yine pirinçli muhallebidir. Anne sütü ile karıştırılıp hazır yapılan tozlar var. Su ile koyu kıvamda yapıp anne sütü ile sonradan karıştırılabilir. Anne sütünü pişirmeyeceğiz, ısıtmayacağız ya da direk su ile karıştırıp yapılan hazır, yine pirinçli muhallebiler var bunlar tercih edilebilir. Diğer tahıllı muhallebileri genellikle (yine farklı kaynaklarda farklı yazabilir) Ben, 7 aydan sonra vermeyi tercih ediyorum ve ondan sonra da pirinci mümkünse terk etmeye çalışıyorum. Çok kilolu bebeklerde muhallebi öğünü atlanabilir, üç öğün verilebilir.

Altıncı ayda hemen kahvaltıya başlayalım mı?

Kahvaltıya gerek yok ve 2-3 hafta sonra tüm gıdalara alıştıktan sonra yumurta sarısı başlanabilir. Ufak bir öğün biraz peynirle yumurta sarısı karıştırılabilir, lor peyniri olabilir, güvendiğimiz bir markaysa labne peyniri olabilir veya tuzu alınmış yumuşak beyaz peynirle yumurta sarısı karıştırılarak zaten bir kaç tatlı kaşığı ancak tutar bunu da mini bir kahvaltı gibi düşünebilirsiniz. Doyurucu bir kahvaltı öğünü 8 aydan önce çok tercih etmiyoruz.

Bebeğinizin iştahına saygı gösterin

YEMEK SAVAŞI….ASLA!!
Yine çok önemli bir kural: Lütfen bebeklerinizin iştahına saygı gösterin, o da bir bireydir. Benim söylediğim miktarlar maksimum, bazı bebekler iki kaşıktan sonra reddedebilir. Üstüne asla zorlamamak lazım. Sadece anne sütüyle, çok az ek gıdayla kilo alımı yeterliyse ayrıca başka bir şeye gerek yok.

Artık su verelim mi?

Bunun dışında bir de su çok merak edilen bir konu. Eğer anne sütü yeterliyse suya gerek olmayabilir. İdrar miktarını, idrar rengini takip ediyoruz ancak her ek gıda öğününden sonra 15-20 ml kaynamış, ılınmış iyi su vermeyi deneyebiliyoruz.

Bugünkü konuşmaya burada son vereceğim. Bundan sonra size videolarımda mutlaka 7 ay – 8 ay gibi ailelerle yaptığım konuşmaları size de videolarda aktarmak istiyorum. Kendinize iyi bakın sağlıklı günler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here