Tikleri Olan Çocuğa Yaklaşım

Tikleri Olan Çocuğa Yaklaşım
Tikleri Olan Çocuğa Yaklaşım

Tikleri olan çocuğa nasıl yaklaşmalı? tik ve stres ilişkisi … gibi konularda bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Tikleri olan çocuklar aileleri çok tedirgin eder. Haklı olarak önce neden yapıldığını aileler merak eder ve çocuğa sorarlar “Niye yapıyorsun, niye yaptın? Oran mı ağrıyor, buran mı ağrıyor” gibisinden… Bu tikleri besleyen olumsuz bir yaklaşım.

Çocuğunuza tikleri neden yaptığını sormayın, yapma demeyin

Çünkü, istemsiz hareket bunlar. Çocuğun istemi dahilinde olmadığından, çocuğun buna bir açıklama getirmesi ayrı bir stres oluşturur. Stres ise tikleri besleyen, arttıran bir faktördür. Dolayısıyla bu stresi çocuğa yaşatmamak lazım. Aynı şekilde bir diğer stres hususu da bunu fiskos, gizli konuşmaktır. Çocuktan bir şey saklanıyormuş gibi kaş, göz hareketleriyle tikleri başkalarına anlatmak, hissettirmek, söylememek ayrı bir stres sebebidir.

Tikler hakkında konuşulabilir ancak çok üzerinde durulmalı

Önerim; Tikler hakkında konuşulabilsin ama tekrar tekrar tiklerin üzerinde durulmasın çocukla beraber. Yaptığı zaman, dikkatimizi çektiğinde, konuşmamız gerektiğinde konuşabilelim ama istemsiz olduğunu aklımızda tutup “Niye yapıyorsun? Yapmasana, kendini tutsana… “ gibi öneriler veya zorlamalar veya ceza vermeler tersine çocuğun stresini ve dolayısıyla tiklerini arttıracaktır.

Sanki tik yokmuş gibi davranmak da doğru değil

Tabu gibi davranmak da tikleri artıracaktır. Çünkü çocukta istemsiz de olsa bu hareketlerin farkında ve bariz yaptığı bir şeyin görülmemiş gibi davranılması da ayrı bir gerginlik sebebidir çocuğun beyninde.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here