15 Haftalık Gebelik

15 Haftalık Gebelik
15 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

15. haftada bebeğiniz kol ve bacaklarını gerebilir, diz ve dirsekten kıvırabilir ve siz artık onun hareketlerini hissedebileceğiniz kadar büyümüştür. Bebeğinizin cildinde lanu ismini verdiğimiz çok ince tüyler oluşmakta ve büyümektedir. Bu tüyler 28. haftaya kadar büyümeye devam edecektir.

Anne Adayı Hakkında

Hamilelikteki sakarlıklar bazen sinir bozucu olsa da, en azından bunun için geçerli bir mazeretiniz var. Bebeğiniz büyüdükçe karnınız da her geçen gün biraz daha büyüyor, eğer henüz gebelik kıyafetleri satın almadıysanız, pantolonunuzu iliklemekte zorlandıkça, muhtemelen artık bunu düşünmeye başlayacaksınız.

Gebeliğin 15. haftasında rahim, aşağı yukarı pubik kemik ile göbek deliği arasında bir yerdedir. Zaman zaman Braxton Hicks adını verdiğimiz bazı kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu ağrısız rasgele kasılmaları, vücudunuzun  o muhteşem doğum olayı için yaptığı ısınma hareketleri olarak düşünebilirsiniz. Eğer bu kasılmalar saatte 5’ten fazla ve istikrarlı bir şekilde devam ediyorsa, yoğun krampları veya sırt ağrıları eşlik ediyorsa lütfen doktorunuzu arayın.

Artık tam bir gebe gibi görünüyorsunuz!! Karnınız büyüdükçe iç organlarınız da bebeğe yer açmak için yer değiştirir. Kanımızdaki organlara yer azalması, çok da fazla miktarda yemek yiyememek anlamına gelebilir, böylece duyabilmek için daha sık yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Yine aynı nedenlerle mide yanması, hazımsızlık ve gaz-şişkinlik gibi şikayetleriniz olabilir. Mide şikayetleriyle ilgili daha detaylı bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” adlı yazımızı okuyunuz…
Artan kan akımı tuvalete daha sık etmenize sebep olur ve hafif ödemlendiğinizi fark edebilirsiniz.

Gebelik Beyni

Evvelden sürekli birşeyler düşürüp kırar mıydınız ? Sürekli ayağınız  takılır mıydı? Sürekli  birşeyleri hatta tarihleri bile unuttuğunuz olur muydu? İşte gebelik sırasında böyle hafif bir sersemlik hali ve bu tarz belirtiler görülmesi çok normaldir. Hatta bazı hastaların buna plasenta beyin diye isim taktıklarını bile duymuştum. Gebelikteki bu sersemlik hali ve sakarlığı açıklayabilecek bilimsel araştırmalar olmamakla birlikte, vücudunuzda  bu tür durumlara sebep olabilecek bazı değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz.

Ağırlık Merkezinin Değişmesi

Bu tökezlemelerin, sendelemelerin en önemli sebebi çok açık değil mi? Artık giderek hacminiz artıyor, göbeğiniz dışarı doğru uzadıkça ağırlık merkezi de değişiyor. Yıllardır düzgün bir şekilde yürürken, yeniden dik durabilmek için vücudunuz bir çaba harcıyor, o yüzden de sürekli ayağınızın takılmasına şaşmamalı.

Bebeğiniz her ne kadar içeride çok iyi korunuyor olsa da, düşmek her ikiniz için de pek hoş sonuçlar doğurmayabilir, o yüzden artık yüksek topuklar yerine daha alçak düz ayakkabılar tercih etmenin zamanı geldi. Basamakları yavaş yavaş çıkıp inin ve ciddi yaralanmaları önlemek için her hareketinizde, her adımınızda çok dikkatli olun.

Vücutta Sıvı Toplanması

Bunların başınıza gelmesinin bir sebebi de, vücudunuzdaki sıvı birikimi. Ödem yüzünden şişmiş parmaklarınızla bir şeyleri tutmakta zorlanabilirsiniz, kalın bir eldivenle bir şeyi tutmaya çalışmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz.

Eklemlerdeki Gevşeklik

Karnınızın bebeğinize yer açabilmesi için, cildiniz, kaslarınız ve eklemleriniz giderek gerilir, uzar  ve gevşer. Bu değişikliklerin tetiğini çeken, Relaksin adını verdiğimiz bir gebelik hormonudur. Tabii ki bu durum vücudunuzdaki diğer kas ve bağ dokularını da etkileyecektir.

Yorgunluk

Yorgun olduğumuz zaman, iyi günümüzde olmadığımızı hepimiz biliriz. Gebelik boyunca vücudunuz büyük bir stres altındadır, tek ihtiyacınız olan şey belki 1-2 saat fazla uyku, ancak ne yazık ki çoğu zaman bunu da yapamazsınız. Bu durumda sürekli yorgunken, eskisine göre daha dalgın ve sakar olmanız çok doğal.

Bu durum beklenenden fazla ve sizi rahatsız ediyorsa, başka sebepleri de olabilir, mutlaka doktorunuza danışın.

Artık gebeliğin en mutlu edici belirtilerinden birini yaşayabilirsiniz, çünkü bebeğiniz düzenli bir  şekilde hareket halinde.Ve artık siz bunları, karnınızın içinde hafif bir kıpırtı şeklinde hissedebilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Ayrıntılı Ultrason” hakkında bilgiler veriyor.

15. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: İkiz gebeliğin var, daha şimdiden 5 kilo almış olmam normal mi?

Cevap: Normalde gebelik boyunca 12-15 kg alınırken, ikiz gebeliklerde bu 15-20 kg’a kadar çıkabilir. Bu durumda siz de iki bebekle bir bebeğe göre çok daha fazla kilo almayı ümit etmiş olabilirsiniz. Ancak gebelik boyunca aşırı kilo almak oldukça endişe vericidir, fazla kilo alan gebeler hamilelik şekeri açısından daha fazla risk altındadırlar. Gebe bir bayan günde 2500-2700 kalori almalıdır, kilo ile ilgili endişelerinizi doktorunuzla paylaşırsanız  belki diyetiniz hakkında bir öneride bulunabilir.Gebelikte beslenme ve kilo alımı hakkında daha  detaylı bilgi için diyetisyenlerimizin makale ve videolarına göz atabilirsiniz

Gebelikte Sağlıklı Beslenmenin 8 Altın Kuralı

Gebelikte Kilo Alımı…

Hamilelikte Beslenme Programı

Hamilelikte Kilo Almak Kader mi?

Soru: Bel-sırt ağrılarımla nasıl başa çıkabilirim?

Cevap: Bel ve sırt ağrıları veya bu bölgedeki rahatsızlık gebelikte sık görülen belirtilerdendir. Kilo alımı ve hormonlara bağlı olarak eklemlerdeki gevşeklik, bazı ağrılar, yorgunluk, hatta orta seviyeden ciddi seviyeye kadar değişen bel-sırt ağrılarına sebep olabilir. Şikayetleri azaltmak için yapabileceklerinize gelince…

  • Düz ve rahat ayakkabılar giyin
  • Egzersiz yapın veya yapıyorsanız yapmaya devam edin
  • Altınıza 1 yastık koyarak sol yanınıza yatın
  • Ernomik rahat sandalyelerde oturun
  • Yerden bir şey alırken mutlaka dizlerinizin üzerine çömelin (asla ağır şeyler kaldırmayın)
  • Sırtınıza sıcak veya buz uygulamaları
  • Masajdan da fayda görebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here