1 Yaş – 12 Aylık Bebek Beslenmesi

1 Yaş - 12 Aylık Bebek Beslenmesi
1 Yaş - 12 Aylık Bebek Beslenmesi

Yeni bir döneme giriş yapan bebek, artık hemen hemen tüm besinleri tanımakta, 1 yaşına kadar olan yasak besinler ortadan kalmakta ve yiyeceği miktara kendi karar verebilmektedir.

Tuz-yağ ve baharat oranlarını  onun yiyebileceği şekilde ayarlarsanız, artık bebeğinize özel yemek yapmanız gerekmez, tamamen sofra gıdasına geçebilirsiniz.

Youtube tanitim 1

Büyüme gelişme eğrisi 0-1 yaş dönemine göre yavaşladığı için iştahsızlık problemiyle karşılaşabilecek olan aileler paniğe kapılmamalıdır. Fiziksel muayenelerde her şey yolunda gidiyorsa ve doktor kontrollerinde yaşına uygun büyüme eğrilerinde olduğu söyleniyorsa büyüme ve gelişmede gerilik yaşanmadığı sürece olağan bir durum olduğu kanıksanmalıdır.

Aylık kilo artışının yavaşlayacağı ve ayda ortalama 500 gr‘dan 200 gr’a düşeceği bu döneme girmeden önce ailelerin bilgisi dahilinde olmalıdır. Fakat iştahsızlık, büyüme hızında yavaşlama ve büyüme eğrilerinde geride kalma ile birlikte oluyorsa; tam kan sayımı, tam idrar tahlili ve hekimin gerekli gördüğü diğer testler ile nedenleri araştırılmalı bir doktor ve diyetisyen eşliğinde yeterli ve dengeli beslenme ve büyüme gelişme eğrisinin yakalanması sağlanmalıdır.

Vitamin-Mineral İhtiyacı

1 yaşından sonra çocuğun demir ihtiyacı önemlidir. Eksikliği fiziksel, mental sonuçların yanı sıra anemi gibi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle özellikle et grubu besinler, yumurta, kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler beslenme programından eksik edilmemelidir. Bu tür kaynaklar, vücuda olan yararlılığı artırması açısından bir C vitamini kaynağı ile birlikte kullanılmalıdır. Örneğin; et içeren bir öğünün yanında limon ilaveli bol yeşil salata demirin kullanımını artırır. 1 yaşından itibaren artık her gün bir tam yumurta kahvaltıda kullanılabilir.

Yeterli büyüme gelişmeyi sağlamak amacıyla günlük 350 mg civarında kalsiyum almalıdır. Bu da günlük olarak yaklaşık 300 ml süt ve 1 ince dilim peynire eşdeğerdir. Peki çocuğunuz süt içmiyorsa  hiç süt ürünü almıyorsa, boşuna endişelenmeyin,aşağıdaki makaleler tam size  göre,

Süt İçmeyenlerin Boyu Uzamaz mı?

Çocuğunuz Süt İçmiyorsa

1 Yaş Sonrası Anne Sütü mü, İnek Sütü mü?

Bebek 1-2 yaş arasında günlük protein ve kalori gereksiniminin %20-30’unu anne sütünden almalıdır. Anne sütü bebeği enfeksiyonlardan korur. İnek  sütü  ancak anne  sütü  yoksa  verilebilir.  Anne sütü  yok  veya  bebek  almıyorsa, inek sütünü kullanamaya başladığı bu dönemde kansızlık ve kabızlık problemi yaşamaması açısından inek sütü günlük 2 su bardağını (500 ml) geçmemelidir

Besinlerin içerisinde yer alan sodyum, gerekli tuz ihtiyacını karşılayacağından, çocuğunuzun yemeklerine çok fazla tuz koymamaya çalışın.

Bu dönemdeki çocuklarda mide kapasitesi oldukça sınırlıdır, bu yüzden içerik olarak zengin minik gıdalarla beslenmeleri daha önemlidir. 1-2 yaş dönemi ileriki yaşlarda oluşacak beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturacağından sık sık tatlı ve tuzlu gıdaları yedirmekten kaçınmalısınız. Çay, kahve veya kola gibi içecekleri çocuğunuzdan uzak tutmalısınız. İçerdikleri uyarıcı maddeler çocuğunuzda huysuzluk, uykusuzluk ve öfke yaratabilir.

Aman Dikkat!!

Patlamış mısır, sert şekerlemeler, yağlı tohumlar (fındık, ceviz,bdem), üzüm gibi boğulma tehlikesi yaşayabilecekleri besinleri, en az 3 yaşına gelene kadar tek başına eline verilerek yemesine izin verilmemelidir.

12 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜLER

*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir. Çocuğun iştahına  saygı  gösterilmelidir. İştahsız  çocuklarla  ilgili ilginç  önerilerimiz  olabilir.


İştahsızlık Her Zaman Sorun mudur?

Çocuk-Yemek-Ebeveyn İlişkisinde Bozulma

İştahsız Çocukların Ailelerine Öneriler

ÖRNEK MENÜ 1:

Kahvaltı 

3/4 su bardağı süt (150 ml)

1 adet yumurta (gün aşırı 1 tam yumurta)

1 ince dilim az tuzlu peynir

1 tatlı kaşığı bal / pekmez (sadece 1 tanesi)

2-3 adet zeytin (çekirdeği çıkartılmış)

1 ince dilim ekmek (tam buğday/tan tahıl/ruşeym)

Birkaç dilim domates/salatalık/mevsim yeşillikleri (limon ilavesi ile)

Öğle 

2-3 yemek kaşığı kıymalı sebze

1-2 yemek kaşığı bulgur pilavı

2 yemek kaşığı yoğurt

İkindi

1 kase yoğurt (150 ml)

1 küçük meyve

Akşam 

1 adet ızgara köfte

1 küçük kase yayla/tarhana/mercimek/ezogelin çorbası ya da 1 ince dilim ekmek

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.

ÖRNEK MENÜ 2

Kahvaltı 

1 su bardağı süt (200 ml)

2 ince dilim az tuzlu peynir

1 tatlı kaşığı bal / pekmez (sadece 1 tanesi)

2-3 adet zeytin (çekirdeği çıkartılmış)

1 ince dilim ekmek (tam buğday/tan tahıl/ruşeym)

Birkaç dilim domates/salatalık/mevsim yeşillikleri (limon ilavesi ile)

Öğle 

3-4 yemek kaşığı mercimek/nohut/kuru fasulye yemeği

1 kase yoğurt (150 ml)

1-2 yemek kaşığı bulgur pilavı veya 1 ince dilim ekmek

İkindi

1 küçük meyve

Akşam 

3-4 yemek kaşığı tavuk sote

1 küçük kase yayla/tarhana/mercimek/ezogelin çorbası ya da 1 ince dilim ekmek

ÖRNEK MENÜ 3

Kahvaltı:

1 adet yumurta ve 2 ince dilim peynir ile hazırlanmış omlet

2-3 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin

1 ince dilim ekmek

1 çay bardağı ıhlamur

Öğle:

3-4 yemek kaşığı sebzeli et sote

1 bardak ayran

3 yemek kaşığı bulgur pilavı veya makarna veya 1 ince dilim ekmek

İkindi:

1 ince dilim pekmezli havuçlu kek

¾ su bardağı süt

Akşam:

4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

2-3 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt

1 ince dilim ekmek

Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili  detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here